Українці з різних країн світу об’єднались у флешмобі “Вишиваний ланцюг єдності”

від Стожари

Українські веломандрівники і громадські діячі Сергій Толстіхін і Юлія Мазур до Дня вишиванки 2020 запустили міжнародний флешмоб «Вишиваний ланцюг єдності», в якому об’єдналися українці з майже 50 країн світу.

Мета цього дійства, як зазначають організатори, – показати усьому світу єдність української нації та закликають для цього представників вітчизняної діаспори одягати вишиваний стрій.

«Сьогодні День вишиванки, і ми вбралися у наші класні вишиванки. Я вдягнув сорочку, яку 70 років тому моя бабця пошила моєму діду. Рік тому ми велосипедами проїхали 20 країн Європи, зустрічалися з українською діаспорою, з вами. І сьогодні ми закликаємо вас вдягнути вишиванку», – розповів Сергій Толстіхін.

Читайте також: Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону України

Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові – нареченому, чоловікові, хлопчикові; дівчині, заміжній жінці, чи козакові.

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки.

Нагадаємо, у 2019 році у цей же день – 21 травня Сергій і Юлія на велосипедах у вишиванках відвідали 20 країн світу. Там, вони зустрічалися із нашими співвітчизниками в різних куточках планети та зняли цикл інтерв’ю про їх життя в інших країнах. У флешмобі, який запустили цього року, уже взяли участь українці з Лівану, Словаччини, Німеччини, Швейцарії, Мюнхену, Данії, Швеції, Литви, Сан-Франциско та багатьох інших держав і про це подано відео на Yоutube-каналі відомих українських діячів – Сергія Толстіхіна та Юлії Мазур. А от представник українських Збройних сил у цьому сюжеті не одягнув вишиванку, мотивуючи це тим, що одягне вишивану сорочку, тоді, як закінчиться в країні війна.

Сьогодні, 21 травня, Україна відзначає День вишиванки. З нагоди цього свята українці одягають українську вишиту сорочку. Це свято в Україні бере початок із 2006 року, коли на Чернівеччині студенти внесли пропозиції один день присвятити вишиванці. Цю ініціативу масово підхопили у 2014 році. Українська вишиванка є елементом національного одягу, державної традиції і народної автентичності, у своїх візерунках вона демонструє прадавні корені українського народу. У кожного регіону і частинки нашої діють свої, унікальні традиції, пов’язані з вишиванкою і саме вишита сорочка підкреслює приналежність до нації й культури.

Інформаційний портал української діаспори всього світу “Стожари” також вітає усіх з Днем вишиванки!

Схожі публікації

Залишити коментар