Уряд Італії оголосив масову легалізацію трудових мігрантів

від Стожари

Уряд Італії на тлі пандемії коронавірусу вперше за останні вісім років знову вирішив тимчасово легалізувати мігрантів, які працюють у секторі домашніх послуг або сільському господарстві і не мають посвідки на проживання.

Нові правила дозволять іноземним громадянам отримати дозвіл на проживання з терміном дії на пів року, якщо вони є сільськогосподарськими або домашніми працівниками та в’їхали в Італію до 8 березня 2020 року. Повідомляє Corriere Della Sera

Як повідомляється, запит на отримання посвідки на проживання можуть подавати робітники сфери домашніх послуг, що працюють у сім’ях (доглядальниці, прибиральниці, няні), та працівники сільського господарства.

Йдеться поки про надання тимчасового дозволу на проживання з терміном дії шість місяців. Відповідні документи іноземці або їхні роботодавці зможуть подати до місцевих правоохоронних органів протягом півтора місяця (з 1 червня по 15 липня).

Іноземні громадяни, в яких термін дії закінчився після 31 жовтня 2019 року, також мають можливість просити новий документ з обмеженим строком дії на шість місяців. Запит на легалізацію можуть подавати й ті працівники зазначених категорій, які раніше взагалі не мали посвідки на проживання.

Щоб скористатися цим механізмом легалізації, працівники повинні будуть довести, що у них є досвід роботи в секторі домашніх послуг або сільському господарстві, а також подати заявку між 1 червня і 15 липня 2020 року. Заявником може бути як працівник, так і роботодавець.

За оцінками експертів, легалізація стосуватиметься від 300 до 500 тис. мігрантів.

Положення про масову легалізацію мігрантів стало частиною урядового указу з економічної та соціальної підтримки населення та підприємств, які постраждали від епідеміологічної кризи Covid-19, на суму 55 млрд євро. Документом також передбачено фінансову допомогу домашнім працівникам на суму 500 євро за березень і квітень.

Указ, який уряд назвав “Перезавантаження”, передбачає також надання економічної допомоги найбільш нужденним сім’ям на суму від 400 до 800 євро в залежності від розміру сім’ї.

Схожі публікації