“Північний потік-2”. Німеччина остаточно відмовила Росії в ексклюзивному статусі газопроводу

від Стожари

Німецький регулятор – Федеральне мережеве агентство ФРН – вирішив відмовити компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проекту «Північний потік-2» з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС.

Про це повідомила газета Handelsblatt з посиланням на документ регулятора.

«Північний потік-2 в світлі недостатньої реалізації не відповідає умовам закону про енергетичне господарство ФРН для звільнення від правил», – наголошується в документі.

У Федеральному мережевому агентстві виданню повідомили, що приймають зауваження від зацікавлених сторін до 8 травня.

Після цього регулятор має намір «швидко» оголосити про своє остаточне рішення.

Для виведення газопроводу з-під дії оновленої Газової директиви ЄС потрібно, щоб проект був завершений до травня 2019 року. Nord Stream 2 AG вказувала на те, що хоча будівельно-технічні процеси не завершені, але, вважають в компанії, слід враховувати ту обставину, що до моменту вступу в силу нових правил вже були зроблені мільярдні інвестиції.

Цей аргумент німецьке агентство відкидає і відштовхується від будівельно-технічного розуміння терміна «завершення проекту».

За даними Handelsblatt, учасники процесу очікують того, що Nord Stream 2 AG подасть протест на рішення регулятора в Вищий земельний суд в Дюссельдорфі. Але не виключено, що той відразу перенаправить скаргу в Європейський суд, пише видання.

Заявки від Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG на виведення трубопроводів «Північний потік» і «Північний потік-2» з-під дії оновленої Газової директиви ЄС були подані в середині січня.

Суть внесених змін у Газову директиву – поширити на трубопроводи, що проходять в морській економічній зоні країн ЄС, норми третього енергопакету спільноти, які зобов’язують оператора резервувати до 50% потужностей газової магістралі для прокачування палива від альтернативних постачальників. Це дозволить Єврокомісії розширити адміністративний контроль над російським експортом газу в держави.

Нагадаємо, 21 грудня 2019 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни на 2020 рік, що передбачає введення санкцій відносно російських газопроводів, серед яких є «Північний потік-2», що коштував 10 млрд євро. Відтак, Німеччина позбавила газопровід останньої надії на окупність.

Схожі публікації