Українські полярники після обсервації вирушили з Чилі до Антарктиди

від Стожари

Команда 25-ї Української антарктичної експедиції завершила двотижневу обсервацію в Чилі та вирушила до Антарктиди. Вчені відбули вранці 14 квітня на судні “Бетанзос” з порту Пунта–Аренас.

Про це повідомляє сайт Міністерства освіти та науки України.

Зазначається, що цьому передувало завантаження протягом кількох діб 6 фур із продуктами, пальним та обладнанням. Також була проведена ретельна дезінфекція судна та вантажу, адже Антарктида досі лишається єдиним континентом, вільним від COVID-19. 

Очікується, що до кінця тижня команда має дійти до української антарктичної станції «Академік Вернадський» через штормову протоку Дрейка. Далі заплановано приблизно 5 днів на розвантаження та стільки ж — на повернення на материк учасників 24-ї УАЕ.

«Зусиллями наших дипломатів маємо домовленість, що уряд Чилі впустить нашу експедицію, яка вже понад рік пропрацювала в Антарктиді, на свою територію. Звідти потім буде організована їхня відправка в Україну. Шляхи цього останнього етапу ще узгоджуються та залежать від того, як буде розвиватись ситуація з карантином в Україні та інших країнах на шляху додому», — повідомив очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.


Схожі публікації