Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відкриває онлайн доступ до записів архівних вистав

від Стожари

Під час карантину Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, який цього сезону відзначає 100-літній ювілей, відкриває доступ до записів архівних вистав. У кожного, хто має доступ до інтернету, незалежно від місця проживання, шість вечорів поспіль є можливість відчути атмосферу Першої сцени України різних років. Прожити вечір вшанування 75-річчя легендарного Богдана Ступки, якого не стало 2012-го, у 2016-му чи перенестися аж у 1940-ий, щоб побачити «Украдене щастя» режисера Гната Юри.


Упродовж наступних тижнів на франківському youtube-каналі глядачі безкоштовно зможуть побачити :


20 березня – “В степах України” О. Корнійчука (режисер Г. Юра), 1940;
23 березня – “Касандра” Лесі Українки (режисер С. Сміян), 1970;

26 березня – “Крила. Вечір з Богданом”, ювілейний вечір з нагоди 75-річчя від дня народження Богдана Ступки, 2016;
29 березня – “Цар Едіп” Софокла (режисер Р. Стуруа), 2004;

31 березня – “Украдене щастя” І. Франка (режисер Г. Юра), 1940;
3 квітня – «Легенда про Фауста» Шпіса, Марло, Гейсельбрехта (режисер Андрій Приходько), 2008.

За традицією, початок вистав о 19:00. Посилання на трансляцію з’являтиметься на сторінці театру у мережі фейсбуко 18:55. Постійна адреса youtube-каналу франківців – https://www.youtube.com/channel/UC6PLkJPkrioar9d_FUuNf3A?view_as=public

Також театр планує показати більше бенефісів акторів та режисерів, зокрема Богдана Бенюка та Степана Олексенка.

До речі, кому цікава історія Театру Франка, який з 1926 року базується в Києві, на сайті може почитати 20 книжок. Представлені від масштабної деталізованої монографії у трьох частинах багаторічного його очільника Михайла Захаревича “Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка у динаміці соціокультурних перетворень 1920-2001 років” до раритетного видання про театр Соловцова 1876-1901 років.

Онлайн-бібліотека працює за посиланням –  http://ft.org.ua/ua/about/history/library  .


Нагадаємо, офіційним днем народження Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка є дата першої прем’єри колективу — 28 січня 1920 року — тоді показали «Гріх» за п’єсою Володимира Винниченка про Київ останніх імперських літ. А починалося все з того, що у Вінниці об’єдналися частина акторів Молодого театру на чолі з 32-річним Гнатом Юрою та актори Нового Львівського театру, очільником якого був 29-річний Амвросій Бучма. Назвалися — «Новий Драматичний театр імені Івана Франка».

Як повідомляла УМ, театр імені Івана Франка відзначить ювілей міжнародним фестивалем.

Схожі публікації

Залишити коментар