Українці в США, у яких закінчується термін дії візи, зможуть без проблем повернутись додому – посол

від Стожари

Українці, у яких закінчується термін дії візи, зможуть повернутись зі США на Батьківщину після закриття кордонів без жодних проблем.

Про це «Голосу Америки» повідомив посол України у США Володимир Єльченко.

«У нас вже є такі повідомлення. Умовно кажучи: «У мене віза закінчується завтра, а я вилечу лише через 5 днів. Що мені робити?». Нас запевнили в Державному департаменті, що жодних проблем у цих людей не буде. Це не буде порушенням режиму перебування, враховуючи виняткові обставини», – розповів посол.

«Таких людей карати не будуть ні штрафами, ні анулюванням візи – боятись не треба, все буде нормально. Але в ідеалі, якщо в них є якісь побоювання, нехай попередять посольства і генконсульства», – сказав Володимир Єльченко.

Посол додав, що для евакуації знадобиться приблизно одна-дві доби.

«Але я бачу трохи іншу проблему, яка може виникнути: як людям добиратись із дальніх штатів. Якщо хтось знає, що йому треба бути в Нью-Йорку, бо туди прилітає урядовий чартер, а добиратись туди півдня. Це вже будемо вирішувати в кожному конкретному випадку», – сказав Володимир Єльченко.

Нагадаємо, в ніч на 17 березня Україна закриває авіасполучення та суттєво обмежує подорожі через поширення коронавірусу. Для громадян, які залишились за кордоном і не встигли повернутись до того часу, МЗС організує спеціальні рейси. Наразі до посольства України в США звернулось близько 250 людей із проханням про евакуацію.

Як повідомлялося, Верховна рада України ухвалила закон, яким забороняється притягнення до адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України.

Разом з тим, Україна також просить інші країни запровадити подібне рішення, щоб українці, у яких збіг термін перебування за кордоном і які не можуть повернутися додому, не потрапляли під адміністративні покарання.

Схожі публікації

Залишити коментар