«Ми сильні і продовжуємо жити»: у Празі через фотовиставку показали горе українських матерів, які втратили синів на війні

від Стожари

У столиці Чехії Празі, щоб виявити вдячність загиблим героям, підтримати тих, хто втратив рідних, і нагадати про війну на Донбасі відбувся показ фотовиставка «Ми. Мами. Сильні» про жінок, які втратили своїх синів на фронті. Це перша така виставка, яка показала Європі біль і горе українських матерів.

Дванадцять світлин із зображенням жінок, які тримають у руках портрети своїх загиблих синів, розкривають особисту трагедію кожної матері, яких об’єднала страшна спільна доля – ховати власних дітей, загиблих на Донбасі.

«Ми сильні і продовжуємо жити»: у Празі через фотовиставку показали горе українських матерів, які втратили синів на війні

Триденну фотовиставку за участю мам загиблих героїв Лілії Ільницької та Олени Максименко відкрили 23 лютого на центральній площі Праги. Також портрети виставили в кінотеатрі «Atlas», де відбувся показ українського фільму «Атлантида» режисера Валентина Васяновича.

«Проєкт „Ми. Мами. Сильні“ був створений „Домом ветеранів“ та складається з двох частин. У першій частині презентували фотовиставку з портретами матерів, які спочатку тримають в руках портрети своїх героїв-синів. На знімках відображено біль і сум. А потім на фото ці самі жінки, одягнені у вишиванках і в українських хустках — це зовсім інші люди, які знайшли в собі сили жити далі», — розповідає волонтер Юлія Толмачова.

Крім того, волонтерка зізнається, що реакція у людей була зовсім різна:«В перший день виставка проходила в Празі на майдані. Чехи підходили, просто плакали, і обнімали наших матерів. Навіть перекладу не потрібно було, адже вони все розуміли. Проте багато було провокацій з боку туристів з Росії, які хотіли спровокувати на якусь суперечку».

«Ми сильні і продовжуємо жити»: у Празі через фотовиставку показали горе українських матерів, які втратили синів на війні - фото 2

Присутні на відкритті мами загиблих військових Олена Максименко та Лілія Ільницька наголосили на тому, що їх сини, як і тисячі інших, віддали своє життя захищаючи свою землю у війні, яку розв’язала Росія проти України. Вони подякували за підтримку, яка надається нашій державі у донесенні правди про російську агресію.

«Цей проєкт дуже важливий, багато хто навіть не знав, що в Україні війна. Цією фото виставкою ми показали нашу біль, з якою живемо, і будемо жити до кінця нашого життя. Цією виставкою донесли, що ми сильні, і продовжуємо жити. Нам було приємно, коли до нас підходили чехи-хлопці, і дякували, що наші діти не побоялися захищати нашу країну..», – розповідає  Олена Максименко, син якої загинув у 2016 році поблизу Широкіного.

«Ми сильні і продовжуємо жити»: у Празі через фотовиставку показали горе українських матерів, які втратили синів на війні - фото 3

«Кажуть, що час лікує – ні, час ніколи не лікує, і рани ніколи не заживуть», – каже Олена Максименко, якій, за її словами, біль у грудях заважає говорити.

«Коли свята – ще важче, коли чекаєш сина, що він прийде, а його нема», – додала вона.

Максименко також розповіла, що багатьох матерів, яких вона знала, вже немає серед живих, тому що вони не витримують цього болю. Але попри це, каже жінка, вони намагаються гуртуватися й підтримувати одна одну, щоб разом пережити болісний смуток через втрату найрідніших.

«Не хочеться, щоб сироти росли без батька, щоб дружини жили без чоловіків, а для матері це особливо важко, коли сина нема, – каже Максименко. – Це дуже важко – ховати своїх дітей».

«Ми сильні і продовжуємо жити»: у Празі через фотовиставку показали горе українських матерів, які втратили синів на війні - фото 4

На думку Євгенії Чигалової, представниці російської меншини в урядовій раді Чехії, ця виставка ще більш зворушлива та трагічна, саме тому, що мова іде про матерів.

«Дві мами знайшли сили сюди приїхати, і попри те, що зараз вони лише можуть приходити з квітами на могили своїх синів, вони мають пишатися своїми дітьми, – вважає Чигалова. – І ми пишаємося ними теж!»

Представниця російської меншини також додала, що спогади про те, що війна на сході України триває, дуже швидко забуваються.

«Велика підтримка була у 2014–2015 роках, але зараз вже 2020 рік. Шість років пройшло, і що ми бачимо – люди забувають», – сказала Євгенія Чигалова.

На її думку, зараз підтримка мала б бути ще більшою, адже війна точиться зовсім поблизу, на відстані двогодинного перельоту на літаку.

«У нас немає ніякого конфлікту, як каже Штайнмаєр, Макрон, як кажуть в ООН, – вважає волонтерка. – Ні, у нас іде війна з Росією, і ми це маємо довести світові, щоб він це визнав», – додала Толмачова.

Юлія Толмачова додала, що у Празі 26 лютого відбувся показ фільму «Атлантида», який зайняв перше місце на Каннському кінофестивалі. Автор фільму Валентин Васянович. В «Атлантиді» розповідається про майбутню перемогу України у війні з Росією, і повернення окупованого Донбасу. У фільмі знімалися непрофесійні актори — ветерани АТО, волонтери, солдати ЗСУ. Завдяки кінострічці «Атлантида» у Венеції на кінофестивалі на головній локації підняли прапор України.

Самі героїні світлин говорять: для них важливо, щоб про їхню втрату й біль знали, а підтримка і співчуття української діаспори спонукають на подальші проєкти. Вони знайшли в собі сили жити далі і займатися громадською діяльністю, а  це – великий подвиг.

У травні такий зворушливо-трагічний фотопроєкт матиме продовження. Зі слів організаторів, виставку запропонували провести посольства інших країн.

Схожі публікації

Залишити коментар