Саміт БРІКС у росі. Хто їде до кремлівського диктатора?

від Стожари

Саміт БРІКС у казані, який триватиме з 22 до 24 жовтня, розглядається кремлем як дипломатичний “тріумф”, демонстрація своєї стійкості до санкцій та відсутність повноцінної міжнародної ізоляції. Російський диктатор путін максимально використає його, аби показати, що спроби Заходу ізолювати москву провалилися.

Помічник президента РФ юрій ушаков заявив, що на саміті будуть представлені 36 країн, 22 – на найвищому рівні. Також, за його словами, в ньому візьме участь керівництво шести міжнародних організацій. Він також анонсував перемовини Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріша і путіна, які мають відбутися 24 жовтня.

МЗС України розкритикувало Генсека ООН Антоніу Гутерреша за намір відвідати саміт БРІКС у Росії.

Саміт БРІКС у росі. Хто їде до кремлівського диктатора?

У відомстві нагадали, що раніше Гутерреш не приїхав на Саміт миру, організований Україною в Швейцарії, але прийняв запрошення до Казані від Путіна. МЗС підкреслило, що таке рішення Генсека шкодить репутації ООН і не сприяє миру.

На саміт БРІКС у казані не приїхали Президент Куби Мігель Діас-Канель Бермудес та його сербський колега Александр Вучич. Про це повідомляє Центр Протидії Дезінформації.

Попри традиційно близькі взаємини з рф Куба буде представлена на саміті на рівні міністра закордонних справ, а Сербія – чотирьох міністрів.

Офіційною причиною відсутності Бермудеса називають енергетичну кризу на Кубі, через яку жителі острова третій день не мають електрики. Президент Сербії заявив, що «йому було б дуже складно приїхати через різні речі, які путіну добре відомі».

У ЦПД нагадують, що очільники Куби і Сербії не єдині глави держав, які не беруть участі в широко розрекламованому роспропагандою саміті.

Раніше стало відомо, що в казань не приїдуть президенти Бразилії та Індонезії, а також фактичний правитель Саудівської Аравії. Крім того, від вступу до БРІКС відмовився Казахстан.

Нагадаємо, Минулого року, коли блок зустрічався в Йоганнесбурзі і розширився з п’яти до десяти членів, путін був змушений залишитися вдома, щоб уникнути арешту за ордером, виданим Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. Цього року рф головує у створеній ще 2006 року БРІКС та докладає великих зусиль, щоб перетворити об’єднання на антизахідне і залучити до нього якнайбільше країн Глобального Півдня. Втім, як бачимо, багато держав ставляться до зближення з рф з обережністю.

Схожі публікації