В Одесі відбулася зустріч міністрів закордонних справ восьми країн Північної Європи та Балтії

від Стожари

Представники української держави обговорили з главами МЗС Швеції, Данії, Фінляндії, Норвегії, Естонії, Латвії, Литви та Ісландії збільшення допомоги Україні, посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України напередодні зими та план перемоги у війні.

Іноземні міністри розпочали візит з відвідування меморіалу загиблих воїнів та військового госпіталю і почули від керівництва госпіталю, чого він зараз потребує.

На зустрічі глава МЗС Андрій Сибіга привернув увагу колег до суттєвого посилення російського повітряного терору та ударів по цивільних суднах, зерносховищах, терміналах та іншій портовій інфраструктурі.

У свою чергу, міністерка закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард сказала, що російські атаки на українську енергоінфраструктуру мають серйозні і надзвичайні наслідки, особливо напередодні зими. Вона оголосила, що країни Нордично-Балтійськоі вісімки вирішили виділити Україні зимовий пакет енергетичної підтримки.

Сьогодні наш союз ухвалив зимовий пакет для того, щоб підсилити соціальну стійкість, енергостійкість вашої країни. Ми будемо поставляти сонячні батареї, генератори та іншу продукцію, щоб підтримати вашу критичну та соціальну інфраструктуру”, – зазначила міністерка. 

Ми можемо реалізувати план (перемоги) Володимира Зеленського. У нас є можливість прискорити доставку та зняти обмеження на зброю. У нас є можливість надати гарантії безпеки, щоб росія більше не намагалася (напасти). Все це можливо. Вибір іншого плану був би вибором, про який ми б пошкодували”, – зазначив у своєму акаунті в Х міністр МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Сьогодні в Одесі, під час візиту міністрів закордонних справ країн Балтії та Північної Європи до цього вітряного міста. Одеса важлива для економіки та безпеки України, оскільки з неї зерно везуть по всьому світу. Українці цінують невтомну підтримку Латвії”, – написала в Х Байба Браже, міністерка МЗС країни.

Очільник МЗС повідомив колег про участь Північної Кореї у війні проти України на боці Росії. Сибіга назвав це величезною загрозою ескалації і закликав союзників рішуче відреагувати, передає Reuters. 

Це величезна загроза подальшої ескалації. Ми наближаємося до нової фази, нових реалій війни“, – наголосив Сибіга.

На спільному брифінгу з міністрами закордонних справ країн Nordic-Baltic Eight міністр закордонних справ Андрій Сибіга повідомив, що “росія готується до ударів по об’єктах ядерної енергетики України“.

Сибіга також додав, що через це Україна наполягає на знятті будь-яких обмежень щодо застосування ракет далекого радіуса дії по військових обʼєктах на території країни-агресора.

Згідно зі статутом ООН, це наше право. Як країни, яка захищається. Це право самооборони виправдане. Ми цього потребуємо вже зараз. І я радий, що ми з присутніми тут колегами всі однодумці у цьому питанні”, – резюмував очільник МЗС.

Схожі публікації