У День захисників і захисниць України в різних країнах світу пройшли мітинги подяки захисникам України

від Стожари

В іспанському Мадриді, напередодні вшанування Дня захисників і захисниць України, Покрови Пресвятої Богородиці, Дня козацтва і дня створення Української Повстанської армії українці та друзі нашої країни провели мітинг і ходу.

Про це у Фейсбук повідомив Юрій Чопик – Голова Української громади Іспанії за права, честь і гідність українців. 

За його словами, подяка незборимим воїнам України була висловлена під час виступів першого секретаря посольства України Оксани Скрипець, Ореста Антошківа, Мирослави Кавацюк, Галини Коризми.

Також на площі Кайяо звучали молитви за душі загиблих захисників, і щоб Господь беріг, а Мати Божа накрила своїм Покровом наших воїнів.

«Милий і щирий голос Катрусі і Сергія у поезії і співу зачарував усіх присутніх, особливо іспанців та підкреслив що Всевишній Господь почує молитви та прохання українських дітей, народу, допоможе воїнам здобути перемогу», – написав Чопик.

У День захисників і захисниць України в різних країнах світу пройшли мітинги подяки захисникам України - фото 5

Він зауважив, що важливими у цей день були молитви за полонених і звернення до міжнародних організацій в справі визволення українських полонених так і іспанського в’язня Кремля Маріо Гарсія.

У французькому Страсбурзі, 1 жовтня, перед Радою Європи відбувся мітинг української громади до Дня захисників і захисниць України.

В акції взяла участь українська делегація, яка працює цього тижня на сесії в ПАРЄ, та представництво України в Раді Європи, повідомляє Укрінформ.

Постійний представник України в Раді Європи Борис Тарасюк закликав вшанувати полеглих захисників та захисниць хвилиною мовчання. Учасники згадували, зокрема, про полонених та тортури, яких зазнають цивільні та військові заручники Кремля.

«Треба називати зло – злом. Ми просимо вас стати нашим голосом у світі, розповсюджувати всюди інформацію про наших зниклих людей, про наших рідних, привертати увагу світу. Чим більше ми про це розповідатимемо, тим швидше нам вдасться їх звільнити», – закликала дружина одного з полонених. Десятеро матерів, сестер та дружин приїхали в Страсбург цього тижня, аби надати свої свідчення на спеціальній події, присвяченій цій темі в ПАРЄ.

На мітингу виступили також голова парламентської делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева, яка нагадала, що Асамблея у середу має ухвалити окрему резолюцію, присвячену зниклим безвісти, цивільним та військовим в’язням агресивної війни РФ в Україні.

У Празі у вівторок, 1 жовтня, в День захисників і захисниць України посол Василь Зварич, колектив диппредставництва та українська громада в Чехії вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за свободу та незалежність України.

У своєму зверненні до присутніх Василь Зварич сказав, що «незалежно від того, де ми проживаємо, кожен з нас має відчути себе захисником і захисницею України».

Дипломат наголосив, що кожен на своєму місці має зробити все, щоб підтримати наших воїнів на передовій і кожен на своєму місці має зробити все, щоб Україна якнайшвидше перемогла російських окупантів.

«Пам’ятаймо кожного та кожну, хто поліг у боротьбі. Щодня, щоранку та завжди!», – закликало посольство.

У Німеччині, біля Посольства Росії в Берліні гучно лунали Гімн України та пісня українських льотчиків “Гей, Соколи”!

Акцію акцію протесту організував пан Генрі Ліндемаєр. Він більше трьох годин провів біля Посольства Росії в Берліні та Російського будинку культури, демонструючи величезний прапор України та програючи з принесеного з собою динаміка «Гімн України та пісню українських льотчиків». Гей, Соколи»!

А Світовий конгрес українців (СКУ) у День захисників та захисниць України 1 жовтня закликав НАТО надати Києву запрошення для вступу до Північноатлантичного альянсу.

«У День захисників та захисниць України ми укотре закликаємо лідерів НАТО запросити Україну до початку перемовин про вступ. Таке стратегічно важливе рішення не лише прокладає шлях до справедливого та тривалого миру в Україні, але й зміцнює обороноздатність Альянсу і підтверджує його відданість протидії російському імперіалізму. Щоб зупинити російську загрозу маємо діяти сміливо та рішуче!», – наголосив Ґрод.

Також СКУ висловив глибоку вдячність усім захисникам і захисницям України – тим, хто зупинив російського агресора, тим, хто захищає Європу та світ від подальшого вторгнення.

У конгресі наголосили, що боротьба України є не лише змаганням за її власну свободу, незалежність та суверенітет. Це – битва за свободу усієї Європи та цінності, які лежать в основі демократичних суспільств у всьому світі. Збройні Сили України відіграли ключову роль у підтримці миру, добробуту та стабільності в Європі та у ширшій євроатлантичній спільноті.

Схожі публікації