В Україні ратифікували Римський статут. Що це дасть

від Стожари

Верховна Рада 21 серпня ухвалила внесений Президентом законопроект про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

В Україні ратифікували Римський статут. Що це дасть

281 голос ЗА. Так парламентом ратифіковано Римський статут Міжнародного кримінального суду, учинений 17 липня 1998 року у м. Римі, який набирає чинності для України в перший день місяця, що настає після 60-го дня з дати здачі на зберігання Генеральному секретарю ООН ратифікаційної грамоти.

Римський статут Україна підписала ще 20 січня 2000 року. Але у липні 2001-го Конституційний суд визнав статут таким, що не відповідає Конституції. Тоді Україна не могла ратифікувати цей документ.

Та у 2014 та 2015 роках Україна прийняла дві заяви про визнання юрисдикції МКС: щодо справ Майдану і злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених на її території. У 2014 році Асоціація з Європейським Союзом (ЄС) передбачала зобов’язання для України ратифікувати Римський статут, але тоді цього так і не сталося.

Нератифікацію статуту посадовці раніше пояснювали тим, що в Україні, зокрема серед військових, неправильно прокомунікований цей документ. Через що, у захисників створилася хибна думка, що, начебто, як тільки Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

“Навколо Римського статуту тривалий час була дивна комунікаційна кампанія, що нібито це “б’є по українським військовим, по добровольцям”, що їх “почнуть заарештовувати за кордоном”. Все це – інформація недостовірна, неправдива. Частину такої інформаційної кампанії проводять ті, хто не розбирається насправді, що таке Римський статут, а частину, – можливо, якимось чином росіяни”, – зазначав міністр юстиції Денис Малюська в коментарі Радіо Свобода.

Про провал в комунікації говорила і заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра. Про це вона заявила в інтерв’ю Голосу Америки.

“Склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових. Фактично ми вже визнали його юрисдикцію. МКС вже може притягати наших громадян до відповідальності. Нових ризиків з ратифікацією Римського статуту не виникає. І це треба чітко розуміти та пояснювати військовим, що ми й почали робити, — сказала Мудра.

Ратифікувати Римський статут українську владу закликала у лютому цього року Коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку”. Водночас правозахисники звернулися з проханням унормувати національне кримінальне законодавство, аби те відповідало міжнародному праву.

Посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в інтерв’ю Суспільному раніше розповідав, що з юридичної точки зору для України немає загроз. Оскільки країна і так визнала юрисдикцію МКС, і він вже видав шість ордерів на арешт громадян РФ за ймовірне вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Ратифікація Римського статуту дозволить Україні брати участь у відборі суддів МКС, в асамблеї держав-учасниць Міжнародного кримінального суду.

“Треба розуміти, що МКС включається в роботу лише коли держава не може або не хоче здійснювати правосуддя. Тобто, поки українські суди забезпечують правосуддя, зокрема щодо українських військових, Міжнародний кримінальний суд не буде втручатися. І він — як ми бачимо, по шести ордерах на арешт російських громадян, починає працювати тоді, коли певні особи є недосяжними для судової системи України”, – зазначив Кориневич.

За словами Кориневича, ратифікація Римського статуту також допоможе Україні отримати компенсації. Йдеться про роботу фонду Trust Fund for Victims. Хоч він і може працювати в країні, яка визнала юрисдикцію МКС, але не ратифікувала Римський статут.

“Фонд працює по наданню репарацій жертвам злочинів. Зазвичай йдеться про відбудову шкіл, впровадження певних соціально-психологічних програм. Після ратифікації Україною Римського статуту він матиме більш захищену позицію, коли почне активно працювати по відшкодуванню”,— розповів посол з особливих доручень МЗС.

Що змінить ратифікація Римського статуту.

Римський статут – це міжнародна угода, яка заснувала МКС і яка визначає порядок роботи цього суду та злочини, що підпадають під його юрисдикцію (зокрема геноцид, злочин агресії, воєнні злочини).

  • Ратифікація РС дасть нам змогу ще ефективніше карати росіян за їхні злочини.
  • Виконаємо одну з ключових євроінтеграційних вимог.
  • Постраждалим від російських злочинів українцям суттєво спростить процес отримання доступу до Цільового фонду МКС. Відповідно і підвищить шанс отримання компенсації.
  • Україна отримає вплив та права в МКС. Тож ми матимемо змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата.

Додамо, що для цілей Римського статуту «воєнні злочини» у статті 8 означають, серед іншого, грубі порушення Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, зокрема, катування або нелюдське поводження, широкомасштабне знищення і привласнення майна, що не викликане військовою необхідність і вчинене незаконно та безглуздо, взяття заручників, умисне позбавлення військовополоненого або іншої особи, що перебуває під захистом, права на справедливий і звичайний суд тощо. Також воєнними злочинами вважаються інші серйозні порушення законів і звичайїв, що застосовуються у міжнародних збройних конфліктах у встановлених рамках міжнародного права і так далі (перелік досить широкий).

В Україні ратифікували Римський статут. Що це дасть - фото 2

Схожі публікації