Єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон закликала збільшити допомогу Україні

від Стожари

Наступна зима стане значно складнішою для українців, ніж попередня, оскільки через обстріли та бойові дії Україна втратила половину енергопотужностей, заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Про це повідомляє Financial Times.

Вона закликала союзників України активізувати допомогу, інакше на країну може чекати гуманітарна катастрофа.

Масовані ракетні удари по об’єктах енергетики завдали непоправної шкоди. Україна втратила обсяг потужностей, еквівалентний піковому споживанню в Португалії – країні з населенням більше ніж 10 мільйонів.

“Наступна зима, найімовірніше, перевірить стійкість українського народу так, як не було на нашому континенті з часів Другої світової війни”, – підкреслила посадовиця.

Вона нагадала, що за останні місяці атаки Росії на цивільну енергетичну інфраструктуру посилилися, знищивши електростанції, теплові пункти, резервні генератори та сховища. Багато об’єктів атаковано повторно, “що перетворило їхній ремонт на сізіфову працю”.

Як результат – Україна втратила близько дев’яти гігаватів електропотужностей, що становить половину від необхідного обсягу взимку.

Дефіцит електрики змусив український уряд запровадити віялові відключення. У деяких містах домогосподарства мають доступ до світла лише кілька годин на день, що значно порушує їхнє повсякденне життя, йдеться у статті.

У зимові місяці це призведе до відсутності доступу до базових послуг: не працюватимуть водяні насоси та каналізаційні мережі, не буде опалення. За низьких зимових температур деякі місця в Україні можуть стати непридатними для життя. Найбільше постраждають люди похилого віку, діти та вразливі верстви населення. Там, де навантаження на електромережі вже перебуває на межі, деякі райони можуть обвалитися під вагою додаткового попиту з боку переміщених осіб.

“Спад економіки призведе до зниження доходів бюджету, що збільшить дефіцит бюджету України і знизить її здатність підтримувати боротьбу за свободу. Ризик гуманітарної катастрофи – високий”, – зазначила Кадрі Сімсон.

Посадовиця зазначила, що Євросоюз і вся міжнародна спільнота підтримують Україну: вже вдалося зібрати 500 млн євро на допомогу в енергетичному секторі.

Механізм цивільного захисту ЄС надав натуральну допомогу, включно з понад 8000 генераторів та понад 3300 трансформаторів.

Але допомогу треба значно посилити, щоб допомогти українцям пережити зимовий період та уникнути гуманітарної катастрофи.

Кадрі Сімсон окреслила 6 ключових напрямків підтримки для уникнення гуманітарної катастрофи взимку:

  • Де це можливо, пошкоджені об’єкти виробництва електроенергії та тепла повинні бути відремонтовані та повторно активовані.
  • В Україну необхідно перенести якомога більшу кількість малих децентралізованих генераторів, які можуть швидко запрацювати.
  • Сонячні панелі на дахах повинні бути розгорнуті якомога швидше, щоб забезпечити енергією лікарні, школи, громадські та житлові будинки. Децентралізоване виробництво електроенергії менше піддається російському нападу.
  • Максимальний обсяг електроенергії, який можна експортувати в Україну з інших країн Європи, слід поступово збільшувати
  • Необхідно розширити пропускну спроможність з’єднання на кордонах.
  • Необхідно посилити пасивний захист енергетичної інфраструктури та ППО навколо критично важливих об’єктів.

Схожі публікації