У Польщі вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки

від Стожари

Учора, 14 серпня, у Польщі та Україні одночасно запалили свічки на вшанування пам’яті вояків Армії УНР в рамках українсько-польської акції солідарності «Полумʼя братерства».

У переддень Свята Війська Польського Президент Анджей Дуда та Тимчасовий повірений у справах Роман Шепеляк вшанували пам’ять воїнів Армії Української Народної Республіки, що спочивають на Вольському цвинтарі у Варшаві -союзників Війська Польського у боротьбі з більшовиками 1920р.

Так, третій рік поспіль президент Польщі вшановує воїнів Української народної республіки (УНР), які у 1920 році під час Варшавської битви пліч-о-пліч із поляками боролися проти більшовиків, тим самим допомогли їм захистити свою незалежність.

У Польщі вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки

Анджей Дуда поклав квіти і запалив лампадку біля пам’ятного знаку «Борцям за волю України 1918-1920».

До присутніх учасників урочистості звернувся тимчасовий повірений у справах України в Республіці Польща Роман Шепеляк.

У Польщі вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки - фото 2

«Дружба і партнерство між українцями та поляками – це не даність згори й не подарунок долі, а усвідомлений вибір наших народів, зроблений після багатьох років поневірянь і випробувань. І ми рішучі у своєму виборі розвивати стратегічне партнерство між Україною і Польщею як між рівними та незалежними державами», – наголосив він.

Дипломат зауважив, що в найскладніший для України час російської агресії Польща прийшла на допомогу. У рік, коли російська агресія триває, цей вогонь братерства має особливе значення. Як і 104 роки тому, ворог залишається тим самим.

«Ворог, який весь час хоче нас розділити, бо боїться сильного польсько-українського союзу. Ворог, для якого свобода, суверенітет, європейські цінності і братерство є чужими поняттями. Нехай це полум’я братерства завжди палатиме в наших серцях і буде незгасимим дороговказом для наступних поколінь», – додав Роман Шепеляк.

Участь польського президента у такому заході українська громада у Варшаві вважає символічним «жестом єднання», який «дуже важливий у час, коли Україна захищає свою незалежність від російського агресора, проти того ж, що і понад 100 роки тому боролися поляки».

«Можемо проводити паралелі та робити висновки, що нам треба бути союзниками назавжди, а «Полум’я братерства» це сигнал від молодого покоління, що вони не уявляють, щоб було інакше. Понад 100 років тому, коли більшовицька орда йшла на Польщу на Європу, тоді біля польського війська стали Збройні сили України. Це дуже важливий момент, тому що це був той самий ворог, який хоче знищити Україну, а дуже реально, що і Польщу, і Європу. Історія повторюється», – наголосив у коментарі Радіо Свобода лідер громадської ініціативи за доглядом могил воїнів УНР Юрій Рейт.

За словами Рейта, восени заплановане відкриття ще одного цвинтаря у Польщі, де поховано 400 українських солдатів.

Акції вшанування воїнів УНР у рамках акції «Полумʼя братерства» відбуваються в різних містах Польщі. Українці та поляки спільно збираються на цвинтарях і площах міст, щоб будувати ще міцніші і приязніші взаємини.

У Польщі вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки - фото 6

Полумʼя братерства – це громадська ініціатива, яка розпочалась зі спільних зустрічей поляків та українців біля могил воїнів Української народної республіки у Польщі. Вперше акцію провели у 2019 році і з того часу українці та поляки щороку зустрічають 14 серпня – у переддень Варшавської битви – вирішальної військової операції польсько-більшовицької війни, яка затримала наступ більшовицької Росії на Польщу.

Схожі публікації