Британія, запровадивши нові санкції, привітала Білорусь з четвертою річницею президентських виборів

від Стожари

Уряд Британії , 9 серпня, у четверту річницю президентських виборів 2020 року в Білорусі, запровадив санкції щодо семи фізичних та юридичних осіб цієї країни

Про це йдеться у пресрелізі уряду Британії.

«Чотири роки після жорстоких обставин у Білорусі, свідками яких ми стали, та невпинні репресії Лукашенка проти громадянського суспільства не мають жодних ознак ослаблення: понад 40 000 громадян затримано за сфабрикованими політичними звинуваченнями, громадянське суспільство та незалежні ЗМІ розтоптані, та є режим, який не поважає демократії чи прав людини. Ми підтримуємо народ Білорусі та його прагнення до свободи й демократії, та закликаємо режим негайно та безумовно звільнити всіх політичних в’язнів», – заявив глава МЗС Великої Британії Девід Ламмі.

До нового санкційного пакету включено чотирьох фізичних осіб – начальників різник виправних колоній у Білорусі де утримувалися політичні в’язні та де зафіксовано численні порушення прав людини.

Під санкції потрапили фізичні та юридичні особи:

  • Денис Толстенков: командир виправної колонії № 4,
  • Андрій Пальчик: колишній комендант виправної колонії № 1,
  • Пилип Стурчанка: комендант виправної колонії № 3,
  • Олексій Лазаренк: комендант виправної колонії № 15,

«Усі 4 особи брали участь, підтримували та сприяли вчиненню серйозних порушень прав людини, репресіям проти громадянського суспільства та демократичної опозиції, та вели діяльність, що підриває демократію та верховенство права в Білорусі», – заявили в британському уряді.

Також британський уряд запровадив обмежувальні заходи проти трьох компаній:

  • ВАТ СтанкоГомель: білоруський виробник верстатів, що експортує товари в Росію для використання в російському військово-промисловому комплексі.
  • ВАТ НИЕВМ: афілійована з урядом Білорусі організація, що здійснює діяльність в оборонному комплексі країни.
  • ТОВ Рухсервомотор: білоруський виробник верстатів, що експортує товари в Росію для використання в російському військово-промисловому комплексі.

Окрім санкцій, Велика Британія також оголошує про виділення фінансування у розмірі 2,5 мільйона фунтів стерлінгів цього року на підтримку білоруських прав людини та ініціатив громадянського суспільства, включаючи подальше фінансування Міжнародної платформи для Білорусі щодо притягнення винних до відповідальності – коаліції, яка збирає, перевіряє та зберігає докази грубих порушень прав людини, що є злочинами за міжнародним правом, вчинених білоруською владою.

Нагадаємо, Європейський Союз затвердив новий пакет санкцій проти Білорусі, куди увійшли 28 осіб, які вважають причетними до репресій і порушень прав людини в цій країні.

Раніше повідомлялося, що США запровадили санкції проти Білорусі, яка допомагає Росії у війні проти України й бере участь у депортації українських дітей.

Схожі публікації