Вчені світу у відкритому зверненні закликали НАТО запросити Україну приєднатися до Альянсу

від Стожари

Активна участь України у стримуванні російської терористичної агресії доводить, що вона є надійним партнером у забезпеченні колективної безпеки. Прийняття України в НАТО формалізує цей статус і посилить оборонні спроможності Альянсу на східному фланзі. Агресія імперської РФії проти України демонструє, що загроза тероризму та гібридної війни є реальністю для всієї Європи. Членство України в НАТО буде сильним сигналом варварській Росії про неприпустимість таких дій та посилить стримування.

Прийняття України в НАТО стане сильним сигналом про відродження місії Альянсу як гаранта безпеки та стабільності в Європі. Це надасть нового імпульсу для реформ та модернізації НАТО. Й українська діаспора, вимушені мігранти можуть посильно підтримувати українську сторону в цьому нагально важливому процесі через публічні заходи.

Запрошення приєднатися до НАТО для України означатиме «рішучий крок від політики умиротворення і повернення до верховенства міжнародного права й захисту прав людини», заявили десятки вчених у відкритому листі, опублікованому The Guardian 27.07.2024.

«Зосередження уваги на начебто «занепокоєності Росії щодо розширення НАТО» і спроби її заспокоїти ігнорують геноцидну пропаганду РФ і систематичні воєнні злочини на окупованій території України, включаючи масові вбивства, масові зґвалтування і тортури», – йдеться в листі. Відкритий лист підписали десятки відомих вчених провідних університетів, дослідницьких інституцій України, Європи, Азії, Північної та Латинської Америки, ін.

Принагідно нагадаємо, що на нещодавньому саміті у Вашингтоні (США, 09-11.07. 2024) 32 члени НАТО заявили, що Альянс продовжуватиме підтримувати Україну на її «незворотному шляху» до членства, але часові рамки не були встановлені.

Україна чітко дала зрозуміти, що її мета – стати членом НАТО. Київ і деякі його союзники в НАТО, особливо у Східній Європі, наполягають на запрошенні до членства, хоча й визнають, що Україна не може вступити до НАТО, перебуваючи в стані війни.

Схожі публікації