У Чехії розмірковують про створення українського Легіону: що говорять

від Стожари

Українці за кордоном можуть ефективно доносити правду про війну терористичної РФії до міжнародної спільноти, лобіювати посилення санкцій проти варварської Росії та надавати гуманітарну допомогу. Діаспора, вимушені мігранти та біженці – це невід’ємна частина українського народу і їхня підтримка є життєво необхідною для нашої перемоги.

Навіть перебуваючи за кордоном, українці можуть підтримувати ЗСУ фінансово, волонтерити, брати участь в інформаційних кампаніях. Для чоловіків, які тимчасово опинилися за кордоном, важливо пам’ятати про свій конституційний обов’язок захищати Батьківщину. Якщо виникає така можливість, вони можуть приєднатися до лав Сил оборони України або інших військових формувань.

Чехія вивчає досвід Польщі щодо створення Українського легіону – підрозділу добровольців, які готові пройти навчання та вступити до лав Сил оборони, щоб захищати Україну від російських окупантів. До Легіону могли би вступити не тільки громадяни України, а й чехи з українським корінням. Про це сказала міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв’ю телеканалу ČT 24.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії на території Чехії проживало багато українців, зазначила глава відомства. «Українська громада, яка проживає на території Чеської Республіки, є великою, незалежно від хвилі, яка прийшла ввнаслідок війни. Ми хочемо продовжувати тренувати українських солдатів, то чому б не тренувати, можливо, громадян Чехії, які називають свою національність українською, і не сформувати з них якийсь підрозділ», – заявила Чернохова.

Я. Чернохова наголосила, що, як і в Польщі, залучення людей до такого підрозділу має бути винятково добровільним. «Поки діє тимчасовий захист, ми не матимемо правового інструменту, щоб видворити цих людей і відправити їх назад в Україну», – додала міністерка. Пізніше речник чеського оборонного відомства Карел Чапек уточнив, що Прага оцінює ідею Польщі з практичної та юридичної точки зору. Справа у тому, що створення у Польщі добровольчого легіону з можливою участю іноземців передбачено Угодою про гарантії безпеки з Україною. У документі є пункт, що Варшава на прохання України «заохочуватиме громадян повертатися до для служби у ЗСУ». Водночас угода з Чехією такого формулювання не містить.

Раніше повідомлялося, що глава МЗС Польщі Радослав Сікорський раніше розповів, що для участі в Українському легіоні вже записалося кілька тисяч осіб. За його словами, Варшава займеться навчанням та екіпіруванням добровольців, а потім вони будуть «надані Україні» як підрозділ із правом повернення до Польщі після проходження ротації.

Схожі публікації