Європарламент у резолюції закликав держави-члени істотно збільшити та пришвидшити свою військову підтримку України

від Стожари

Війна неоімперської Росії проти України – це не просто регіональний конфлікт, а й атака на фундаментальні цінності Європи, такі як демократія, свобода та верховенство права. Українське суспільство, обороняючись від російської агресії, фактично виступає щитом для всієї Європи, стримуючи варварство путінського режиму. Перемога українства стане чітким сигналом для авторитарних режимів по всьому світу, що агресія та завойовницькі війни не мають шансів на успіх у 21 столітті.

Українська діаспора та біженці, вимушені покинути свої домівки через геноцидну війну Московії, роблять значний внесок у життя європейських країн – збагачують культуру та економіку приймаючих держав, а також несуть з собою цінності гуманізму та демократії. Їхня присутність збагачує європейську культуру та робить Європу більш різноманітною та динамічною.

Перші дебати першої сесії нового Європарламенту, які пройшли у середу, 17.07.2024, були присвячені Україні. У резолюції «Необхідність постійної підтримки України з боку ЄС», яка була ухвалена за результатами обговорення, євродепутати закликали країни-члени ЄС «надавати військову допомогу Україні у будь-якій формі доти, поки це буде необхідно». А також виступили за зняття обмежень на використання західної зброї проти військових цілей на території Росії, повідомляє DW.

Недостатні чи невчасні постачення зброї Україні «можуть звести нанівець усі зусилля», докладені для протистояння російській агресії, наголошується у документі. Тому Європарламент «закликає держави-члени істотно збільшити та значно пришвидшити свою військову підтримку та підвищити потужності своєї військової промисловості».

Резолюцію підтримало 495 депутатів, 137 висловилися «проти», 47 – утрималися. Вона була підготовлена за ініціативи п’яти з восьми політичних груп Європарламенту. Новостворені ультраправа група «Патріоти Європи», яка є третьою найбільшою групою у ЄП, праворадикальна «Європа суверенних націй», а також представники лівих сил українську резолюцію не підтримали. Натомість «Патріоти Європи» запропонували свій власний проєкт резолюції, який на голосування винесено не було.

Країни ЄС мають взяти на себе зобов’язання з військової підтримки України. Агресивна війна Росії проти України є лише одним із засобів, якими Москва намагається досягти своїх цілей у протистояння «проти Заходу, проти нашої демократії та наших цінностей», нагадується у резолюції. Тому Європарламент десятого скликання повторює свою позицію, згідно з якою «всі держави-члени ЄС і союзники по НАТО повинні колективно та індивідуально взяти на себе зобов’язання підтримувати Україну у військовій сфері не менше ніж 0,25% свого ВВП щорічно». При цьому євродепутати «рішуче виступають за зняття обмежень на використання західних систем озброєння, поставлених в Україну, проти військових цілей на території Росії», говориться у резолюції.

Щодо політичної підтримки України, то Європарламент вважає, що її «стабільна інтеграція в ЄС становить геостратегічну та демократичну інвестицію в об’єднану та сильну Європу». Водночас у резолюції наголошується, що вступ до ЄС – процес, який базований виключно на досягненнях країни у реформах, необхідних для виконання критеріїв для членства в ЄС.

Лише підтримка України гарантує безпеку у Європі. Допомагаючи Україні, Євросоюз зміцнює власну безпеку і безпеку своїх громадян, заявив представник «Європейської народної партії», польський євродепутат Анджей Галіцькі під час дебатів, які передували голосуванню за резолюцію. «Той, хто підриває наші спільні зусилля і обмежує допомогу, яку ми хочемо надати Україні, не має права називати себе патріотом», – заявив політик. За його словами, ніхто в ЄС не повинен вести переговори з Путіним, бо «це Росія напала на Україну, це Путін віддає накази вбивати дітей, тому Путін має бути в Гаазі і відповідати перед Міжнародним кримінальним судом».

Іспанська соціалістка Іраче Гарсіа-Перес не приховувала свого обурення «миротворчою місією» Віктора Орбана до Москви. «Кілька днів тому Орбан зустрівся з Путіним і заявив, що має мирний план, про який ніхто нічого не чув, і який насправді спрямований на те, щоб просувати російський експансіонізм», – заявила політикиня. Вона наголосила, що справедливий мир в Україні можливий лише «за безумовного виведення всіх російських сил з української території».

Європарламент у резолюції закликав держави-члени істотно збільшити та пришвидшити свою військову підтримку України

Щоб продемонструвати підтримку нового Європарламенту Україні, німецький депутат від групи Зелених Сергей Лагодінський (Sergey Lagodinsky) почав свій виступ українською мовою: «Шановні українські друзі, я звертаюся до вас на знак нашої єдності та непорушної солідарності». За його словами, від перших днів агресивної війни Росії Європарламент «твердо стоїть на стороні України та стороні міжнародного права». «Останні вибори [до Європарламенту] нічого не змінили у цій позиції», – заявив Лагодніський під аплодисменти залу. Він переконаний, що лише підтримка України з боку ЄС може гарантувати безпеку на європейському континенті. Він закликав «більше і активніше» надавати Україні боєприпаси, системи ППО, літаки та іншу зброю.

Схожі публікації

Залишити коментар