Польща могла б виробляти електроенергію для України на своїх електростанціях, – польський прем’єр-міністр Туск

від Стожари

Війна імперської та розлюдненої Росії завдала величезної шкоди українській інфраструктурі, що призвело до серйозних перебоїв з енергопостачанням. Забезпечення українського населення доступом до електроенергії, води, їжі та медичної допомоги є вкрай важливим для виживання та збереження людської гідності. Відсутність базових потреб змушує багатьох українців покидати свої домівки та шукати притулку в інших країнах.

Належне забезпечення доступу до енергії, води, їжі та медичної допомоги сприятиме людям залишатися в Україні, а також сприятиме поверненню тих, хто вже виїхав. Важливо, що для збереження базових потреб українського населення вкрай важливо, щоб світове співтовариство вплинуло на варварський режим Кремля і покарало це державне терористичне утворення за злочини. Зазначене допоможе зупинити війну, зменшити порушення міжнародного права та створити умови для мирного життя в Україні.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його країна могла б виробляти електроенергію для України на своїх електростанціях, якби Євросоюз це профінансував. Про це Туск сказав на брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським після підписання безпекової угоди 08.07.2024 у Варшаві, повідомляє Еспресо.

Польща могла б виробляти електроенергію для України на своїх електростанціях, – польський прем’єр-міністр Туск

«На цей час ми працюємо над тим, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого в нас зараз багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, а електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля за європейські гроші, через наявний енергоміст відправляти в Україну», – заявив Д. Туск.

Прем’єр-міністр Польщі Туск визнав, що це не розв’яже проблеми України повністю, але «принаймні частково може допомогти Україні пережити важку зиму». Туск додав, що заохочуватиме європейських партнерів «шукати креативних рішень» для підтримки української енергетики.

Зазначимо, що раніше вітчизняні представники компанії «Укренерго» інформували, що «обмеження споживання електроенергії ще довго залишатимуться частиною нашого життя». Російські окупанти пошкодили або зруйнували усі теплові електростанції України. Натомість частка ГЕС у виробництві енергії знизилася до 5%.

Польща могла б виробляти електроенергію для України на своїх електростанціях, – польський прем’єр-міністр Туск - фото 2

Через відключення енергоживлення активізувалася міграція з України. Так, кількість мігрантів станом на 13.06.2024 року зросла до 6,6 млн осіб, що могло бути пов’язане з дефіцитом електроенергії, сказано у щомісячному монетарному огляді Нацбанку. За цими ж даними ООН, зазначене пов’язане з дефіцитом електроенергії, зростає й адаптація мігрантів за кордоном, зокрема їхня зайнятість.

Схожі публікації