У Києві відкрили виставку “скіфського золота” Криму

від svit_admus

Виставку з 565 експонатів кримських музеїв, доставлених до Києва з Амстердама наприкінці 2023 року, відкрила Олена Зеленська. За “скіфське золото” Україна боролася з Росією майже 10 років.

Виставку “Скарби Криму. Повернення” у Скарбниці Національного музею історії України відкрила перша леді України Олена Зеленська

У Києві відкрили виставку “скіфського золота” Криму

Країна-агресор любить привласнювати не лише чужі території, а й чужі цінності. Однак зі скарбами музеїв Криму їй це не вдалося“, – зазначила Зеленська

Експонати цієї виставки належать до культур різних народів, які жили на півострові, зокрема греків, скіфів, сарматів, готів, гунів. Вони були створені в період від V століття до н.е. до V століття н.е.

На виставці представлені 565 експонатів з Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського (Севастополь).

У Києві відкрили виставку “скіфського золота” Криму - фото 2

10 довгих років судів та блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників та дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця все-таки перемогли“, – додала перша леді України в іншому дописі.

Виставка триватиме “до остаточного звільнення Криму“, запевнила Олена Зеленська.

У Києві відкрили виставку “скіфського золота” Криму - фото 3

Крім того, нинішня виставка також розповідає про розграбування росіянами археологічної спадщини Криму.

На відкриття співзасновниця благодійного фонду BGV Анна Буткевич зазначила, що культурну та історичну спадщину важко не тільки повертати, а й зберігати для наступних поколінь.

У Києві відкрили виставку “скіфського золота” Криму - фото 4

“Росія століттями намагається знищити нас як націю, посягаючи на нашу землю, історію, мову, культуру Але сила духу нашого народу не здоланна. Ми чинимо опір, захищаємося, виборюємо право нести у світ українську силу, українські цінності”

Як повертали “скіфське золото”

У 2013 у Боннському державному музеї LVR-Landes відкрили виставку “Крим: золото й таємниці Чорного моря” (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. Для виставки надали свої колекції столичний Музей історії України та чотири кримські музеї: Національний заповідник “Херсонес Таврійський” (Севастополь), Центральний музей Тавриди (Сімферополь), Бахчисарайський історико-культурний заповідник та Керченський історико-археологічний заповідник.

У лютому 2014 року Росія почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Водночас повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада Росії, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби державі Україна відповідно до Закону про спадщину. Однак кримські музеї, що перебували в російській окупації, почали процес оскарження рішення. Апеляційний суд Амстердама також вирішив задовольнити позов про передачу кримських артефактів державі Україна.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама в жовтні 2021 року щодо скіфського золота, ухваливши повернути його Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар