Терористична РФ відповідатиме за злочини: чому нещодавнє рішення ЄСПЛ є прецедентом

від Стожари

Покарання людиноненависницької Росії за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид українців, скоєні з 2014 року, є надзвичайно важливим для забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності винних. Жертви цих злочинів, їхні сім’ї та все українське суспільство мають право на те, щоб злочинці були покарані, а правда про ці жахливі події була встановлена. Безкарність за такі злочини веде до повторення подібних трагедій у майбутньому.

Притягнення імперської Росії до відповідальності за її дії в Україні є критичним для захисту міжнародного правопорядку та норм. Це підтвердить фундаментальні принципи міжнародного права, такі як заборона агресії, захист цивільного населення та верховенство права. Відмова від покарання РФії за її злочини може послабити ці принципи та створити небезпечний прецедент для майбутніх агресорів.

Визнання Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ) злочинів Росії, скоєних нею в Криму після 27 лютого 2014 року, може стати пусковим механізмом для низки інших важливих судових рішень на міжнародному рівні щодо порушення країною – агресором норм міжнародного права, зокрема й міжнародних трибуналів. Про це заявила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування ВРУ Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна з посиланням на її виступ.

За словами О. Шуляк, рішення, яке ЄСПЛ виніс 25.06.2024 у Страсбурзі в позові України проти РФ щодо Криму, можна вважати першим у міждержавній справі. ЄСПЛ визнав, що РФ здійснює контроль над АР Крим та м. Севастополь щонайменше з 27 лютого 2014 року та відхилив заперечення РФ про «законність приєднання території Криму до Росії». Також суд визнав, що Уряд України довів існування систематичних порушень прав українців з початку окупації Росією Криму в лютому 2014 року. Це важливий етап та результат на шляху до притягнення агресора до міжнародно-правової відповідальності.

Терористична РФ відповідатиме за злочини: чому нещодавнє рішення ЄСПЛ є прецедентом

«Це рішення унікальне – ряд порушень за Конвенцією ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці. Йдеться про застосування російського законодавства, незаконні суди, примусова зміна громадянства. Унікальне також і в тому, що це прецедент, який може стати пусковим механізмом для низки нових позовів у міжнародних судах, яких потребує відновлення справедливості щодо України», – підкреслила Олена Шуляк.

Парламентарка пояснила, що ЄСПЛ встановив, що Україна довела численні факти порушення з боку Росії норм міжнародного права. Зокрема, йдеться про:

  • Право на життя – у зв’язку з організованою РФ практикою насильницьких зникнень з метою цілковитого викорінення опозиції діям РФ (стаття 2 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);
  • Жорстоке поводження та незаконні затримання за статтями 3 та 5 Конвенції;
  • Незаконне поширення російського законодавства, в результаті чого суди в Криму не можуть вважати такими, що встановлені відповідно до закону, за статтею 6 Конвенції;
  • Примусову зміну українського громадянства на російське за статтею 8 Конвенції;
  • Систематичні масові обшуки в порушення статті 8;
  • Напади та переслідування релігійних лідерів, які не належали до РПЦ, обшуки та конфіскацію їх майна;
  • Закриття не російських медіа, в тому числі українських та кримськотатарських і постійні переслідування та напади на їхніх журналістів;
  • Експропріацію майна;
  • Закриття українських та кримськотатарських класів;
  • Порушення права на свободу на пересування між тимчасово окупованою територією Криму та материковою частиною України;
  • Дискримінацію кримських татар тощо.

Шуляк наголосила, що рішення ЄСПЛ, про яке йдеться, по факту зводить нанівець всі спроби Росії довести, що у Криму дотримуються права людини і взагалі те, що мешканці Криму свого часу нібито повстали проти української влади і провели псевдореферендум, результатом якого стало «повернення» Криму у склад РФ. З іншого боку, це рішення – перше, в якому міжнародна судова інстанція визнала РФ відповідальною за політику масштабних та систематичних репресій. «Це рішення – прецедент, який означає, що відтепер може початися розгляд індивідуальних заяв громадян щодо порушення їхніх прав у зв’язку з окупацією Росією Криму. Наступним кроком ЄСПЛ може стати визначення суми збитків, завданих Росією Україні та індивідуальним постраждалим, які звернулися до суду», – підсумувала Олена Шуляк.

Принагідно нагадаємо, що 26.06.2024 Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за резолюцію, яка засуджує систематичну державну політику русифікації на окупованих Росією територіях України і визнає геноцидний намір Росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності.

Терористична РФ відповідатиме за злочини: чому нещодавнє рішення ЄСПЛ є прецедентом - фото 2

Схожі публікації

Залишити коментар