У віці 99 років помер засновник однієї з найбільших українських бібліотек у Канаді Микола Ворон

від Стожари

30 червня у віці 99 років з життя пішов Микола Ворон, який понад півстоліття очолював бібліотеку й архів при Українському культурному центрі Св. Володимира у Канаді.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Микола Ворон заснував українську бібліотеку в Канаді 60 років тому, яка містить 14 000 книжок.

«Пан Ворон дуже багато часу присвятив своїй “дитині” — і тому сьогодні маємо надзвичайну скарбницю книжок та інших матеріалів, за що ми йому дуже вдячні. Висловлюємо своє найщиріше співчуття родині пана Ворона за їхню втрату і сумуємо з ними цілою громадою», — йдеться у повідомленні.

У віці 99 років помер засновник однієї з найбільших українських бібліотек у Канаді Микола Ворон

Микола Ворон народився 10 грудня 1924 року в селі Жолобок на Холмщині. Коли Холмщину окупували німці, неповнолітній Микола опинився в селі Кляйн Аусгайм у родині німця Карла Багера. У Німеччині він отримував газети з Кракова — «Холмську землю» і «Українські вісті», а в 1941 році вступив до Українського національного об’єднання.

У жовтні 1945-го у таборі для переміщених осіб в Офенбах Микола Ворон одружився з полтавкою Параскою Керекелицею в Українській автокефальній церкві. Згодом вони із сином переїхали у Канаду за контрактом на вирощування цукрових буряків, поселилися у Калгарі, де стали членами української православної громади.

Від середини 1950-х років Микола Ворон працював на залізниці, а у вільний від основної роботи час створював українську бібліотеку й архів. Це була його ініціатива, у яку він вкладав власні кошти. Внески робили також члени української православної громади. 

Від початку 1990-х бібліотеки в Україні поповнювалися дублікатами рідкісних видань української діаспори з різних країн світу. Адресати отримували не лише пакунки з літературою, а й фінансову допомогу на видавничі проєкти. Українська бібліотека імені Миколи Ворона вважається однією із найбільших за океаном.

Схожі публікації

Залишити коментар