НАТО створить структуру, яка координуватиме допомогу Україні

від Стожари

Замість запрошення до членства НАТО на саміті у Вашингтоні оголосить про створення структури, яка координуватиме допомогу Україні.

Про це повідомляє NYT з посиланням на джерела. Як повідомляється, НАТО запропонує Україні нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою, що продемонструє довгострокову відданість Альянсу безпеці України та стане «мостом» до можливого членства.

Видання зазначає, що Альянс оголосить, про те що він погодився створити місію в Німеччині для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі. Цей крок має на меті надіслати потужний сигнал про прихильність Альянсу як Києву, так і Москві, яка сподівається, що Захід втомиться підтримувати Україну.

Оскільки місія працюватиме під егідою НАТО, вона покликана функціонувати, навіть якщо експрезидент США Дональд Трамп переможе на президентських виборах в листопаді.

Адміністрація чинного президента США Джо Байдена та посадовці НАТО придумали цю ідею як спосіб дати Києву «щось солідне» на саміті, навіть якщо вони вважають, що час для вступу «ще не настав».

За даними NYT, нова місія об’єднає під однією парасолькою діяльність нинішньої «коаліції можливостей» країн, які надають різні види військової допомоги Україні, такі як протиповітряна оборона, артилерія, винищувачі F-16, озброєння і тренування.

За словами представників США і НАТО, які говорили на умовах анонімності, план також координуватиме підготовку українських військовослужбовців у країнах-союзниках і довгострокові двосторонні угоди про безпеку, які різні країни підписали з Україною.

За словами чиновників, усі країни НАТО підтримують ідею створення місії і про це буде оголошено на саміті Альянсу.

Вона носитиме назву Допомога НАТО з безпеки і тренування для України (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) і працюватиме над зменшенням дублювання і ускладнень, пов’язаних з різними видами наданих озброєнь.

Одним з прикладів, за словами представників США і НАТО, є нещодавня пропозиція Франції передати Україні невизначену кількість винищувачів Mirage, в той час, як Україна вже готується до отримання винищувачів F-16. Mirage, такий же складний літак, вимагає іншої підготовки, запчастин і технічного обслуговування, що може призвести до перенапруження українських можливостей.

Місія базуватиметься на військовому об’єкті США у Вісбадені, Німеччина, і очолюватиметься тризірковим генералом Крістофером Каволі, який підпорядковуватиметься безпосередньо головнокомандувачу НАТО і американським генералам в Європі.

Таким чином, місія буде «захищена від будь-яких політичних змін» у Вашингтоні.

До складу нової місії також увійде вже існуюча група США, дислокована у Вісбадені, яка займається постачанням озброєнь і підготовкою особового складу.

Вона працюватиме паралельно з Контактною групою з питань оборони України у форматі Рамштайн. Міністр оборони Ллойд Остін, наполіг на тому, щоб вона поки що залишалася під американським головуванням.

Адміністрація чинного президента США Джо Байдена не коментувала публічно деталі плану, але Джейк Салліван, радник з національної безпеки США, сказав, що саміт покаже, що союзники роблять «конкретні кроки», щоб наблизити Україну і забезпечити їй «місток до можливого членства».

Разом з тим, раніше постійна представниця США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що на саміті у Вашингтоні Альянс планує запропонувати Україні пакет безпекових заходів, який слугуватиме «мостом» до членства.

Нагадаємо, ювілейний 75-й саміт лідерів країн НАТО відбудеться 9−11 липня 2024 року у Вашингтоні. Президент України Володимир Зеленський у січні заявив, що сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

Схожі публікації

Залишити коментар