Поляки та українці швидко відновили український прапор на Кургані Костюшка у Кракові (Польща)

від Стожари

Дружба та співробітництво між Україною та Польщею ґрунтуються на спільних цінностях, прагненні до свободи та демократії, а також на взаємній підтримці та солідарності. У часи терористичної війни з Росією співпраця двох країн у сфері безпеки та оборони має вирішальне значення. Україна, стримуючи агресора на своїй території, фактично виступає щитом для всієї Європи, захищаючи Польщу та інші країни від російської загрози.

Із лютого 2022 року Польща прийняла понад мільйон вимушених українських мігрантів та біженців, рятуючи їх від жахіть війни режиму Кремля. Важливо підкреслити, що негідні вчинки окремих посадовців не повинні затьмарювати стратегічне партнерство та щиру дружбу між Україною та Польщею.

04.06.2024 Ґжегож Браун, депутат Сейму від партії «Конфедерація», відомий своїми антиукраїнськими поглядами, самовільно зняв з Кургану Костюшка у Кракові український прапор. Синьо-жовтий стяг був піднятий там у перші дні повномасштабної війни в Україні на знак солідарності Польщі з українським народом і державою. Депутат «Конфедерації» заявив на платформі X (колишній твіттер), що «як чесна людина, котра знайшла чужу річ» передає в українське консульство прапор, «який був не там, де треба», додавши на платформі хештеги «зупиніть українізацію Польщі» і «щоб Польща була Польщею», інформує 20.06.2024 видання Nasze Slowo.

Вранці 5 червня, через кілька годин після інциденту український прапор повернули на курган. «Генеральний консул України в Кракові В’ячеслав Войнаровський спільно з малопольським воєводою Кшиштофом Яном Кленчаром та головою Комітету Кургану ім. Тадеуша Костюшка професором Пйотром Добошем зустріли сьогоднішній ранок на Кургані Костюшка», – написали на фейсбук-сторінці Генерального консульства України в Кракові 5 червня. Під час підняття прапора голова Комітету Кургану Костюшка наголосив, що прапор України є не лише символом солідарності, а також відображає ті цінності, за які боровся Тадеуш Костюшко – герой Польщі.

«У зв’язку з тим, що на Україну як незалежну державу напала чужа країна, Комітет Кургану Костюшка, посилаючись на ідеї польського героя, ухвалив постанову вивісити прапор на знак солідарності з Україною, що бореться. Навіть більше, посилаючись на гасло «За нашу і вашу свободу!», Україна насправді бореться за своє існування, свою державу, свою націю, але вона бореться і за нашу свободу», – сказав голова комітету професор Пйотр Добош.

Тим часом малопольський воєвода Ян Кленчар заявив, що символів не можна знищити. «Солідарність між народами важлива, і ми повинні про це дбати. Нікому немає потреби знищувати її символи. Тому ми тут разом і знову вивісимо на цьому місці український прапор», – зазначив Як Кленчар, заявивши, що подасть повідомлення до Комісії з питань депутатської етики.

Схожі публікації

Залишити коментар