Затриманого швейцарця, який воював за Україну, звільнили з-під варти

від Стожари

Швейцарець Джон Нейдхарт, який протягом двох років захищав Україну, був випущений під заставу під час передсудового розслідування у Берні. Його затримали після того, як чоловік приєднався до демонстрації українських жінок у Женеві.

Ці жінки вимагали звільнення своїх синів і чоловіків з російського полону або принаймні отримання якогось знаку життя від них. Як повідомляє Радіо Свобода, Нейдхарт прийшов на акцію в Женеві на площі перед штаб-квартирою ООН разом зі своїм батьком. Минулої суботи він також взяв участь у подібній акції в Люцерні, де тримав плакат з написом: “Українських захисників катують у російських тюрмах”.

Після повернення до Швейцарії, саме в час проведення Глобального саміту миру, Нейдхарт здався поліції з метою привернути увагу до ситуації в Україні. Згідно з швейцарським законодавством, йому загрожує до трьох років ув’язнення за службу в іноземній армії.

Під час шестигодинного допиту від нього забрали мобільний телефон, українські військові нагороди, військовий берет, шеврони і книгу, яку він написав про Україну. Нейдхарта випустили під заставу на час розслідування, але йому заборонено залишати Швейцарію.

Джон Нейдхарт стверджує, що для України важливі не переговори з Росією, а глобальна підтримка на полі бою. Він планує продовжувати брати участь у всіх акціях на підтримку України.

Чоловік заявив, що наразі він розглядає два можливих сценарії подальшого розвитку подій: або він буде відбувати покарання у швейцарській тюрмі, або заплатить штраф і повернеться на фронт, щоб захищати Україну. Нейдхарт також гостро критикує уряд своєї країни за обмежену допомогу Україні.

Нагадаємо, у день початку Саміту миру у Швейцарії, 15 червня, у швейцарському місті Люцерн відбулася масштабна проукраїнська акція. Її учасники мали на меті привернути увагу до того, що у полоні Росії вже понад два роки залишаються сотні військовополонених – захисників України. Учасники акції, до якої долучилися й рідні полонених воїнів, нагадали світові про необхідність звільнити з російських тюрем та катівень усіх полонених та заручників, а також повернути на батьківщину викрадених агресором українських дітей.

Схожі публікації

Залишити коментар