За лаштунками зустрічі в Нормандії українського Президента із ветераном США

від Стожари

80-річчя висадки в Нормандії слугує потужним нагадуванням про те, що сила спільного фронту може подолати навіть найжахливішу тиранію. Перемога над нацистською Німеччиною стала можливою завдяки єднанню союзників того часу, які об’єднали свої сили для захисту свободи та демократії. Сьогодні, коли терористична Росія веде жорстоку війну проти соборної України, єдність вільного світу є більш актуальною, ніж будь-коли.

Україна відіграє ключову роль у протистоянні авторитарним загрозам світу. Стійкість українського суспільства, відданість демократичним цінностям та прагнення до європейської інтеграції роблять її взірцем для інших країн, які прагнуть вирватися з тиранії. Підтримка України з боку союзників та партнерів має вирішальне значення не лише для її майбутнього, але й для захисту принципів, які лежать в основі вільного та демократичного світу.

Мужній опір українства геноцидній російській агресії став натхненням для світу. Український народ продемонстрував непохитну вірність свободі та готовність боротися за своє майбутнє. Зазначена стійкість підкреслює важливість підтримки з боку союзників та партнерів, а також слугує нагадуванням про те, що ціна свободи може бути високою, але ціна її втрати – ще вища.

Світові лідери зібралися в Нормандії (Франція) 06.06.2024, щоб відзначити вісімдесяту річницю висадки союзників у Франції під час Другої світової війни. Є очевидним чому керівник терористичної Росії Владімір Путін не був запрошений на зустріч й фактично був відсутній через геноцидну війну, яку він розв’язав у лютому 2022 в Україні.

Виступаючи перед тисячами високопосадовців і приблизно 180 вцілілими ветеранами висадки в Нормандії у 1944 році, Еммануель Макрон (президент Франції) і Джо Байден (президент США) порівнювали нинішнє завдання протистояння людиноненависницькій путінській Росії, що хоче переписати історію на свій лад, із загрозою, яку гітлерівська Німеччина становила для попереднього покоління.

Президент України Володимир Зеленський з дружиною Оленою також взяли участь в офіційній міжнародній церемонії відзначення 80-річчя висадки військ союзників у Нормандії. Церемонія відбулася на території меморіалу Omaha Beach у французькому місті Сен-Лоран-сюр-Мер.

Присутні переглянули документальний фільм про висадку військ союзників, а також історичну реконструкцію цієї події, у небі на честь висадки пролетіли військові літаки. Під час одного з особливо зворушливих обмінів думками українського лідера привітав ветеран зі США, який сказав йому: «Ви — рятівник народу!» «Ні, — відповів Зеленський, — ви врятували Європу. Ви — наші герої».

Важливо, історію родини цього ветерана із США дослідив ізраїльський журналіст Шимон Бріман (Shimon Briman), уродженець м. Харків (Україна), котрий в даний час проживає у м. Хайфа (Ізраїль). Ш. Бріман люб’язно надав можливість використати й оприлюднити його матеріал для шанувальників сайту української діаспори СТОЖАРИ (нижче переклад матеріалу журналіста Брімана).

Фото з FB-сторінки Shimon Briman

«Єврейські наречені з Вітебська [Білорусь] Борис (Біньямін) Гурвіц і Рая (Рахель) Пушкіна в хаосі після революції зуміли дістатися США.

У Балтіморі в 1920-1926 роках у них народилися чотири сини. Один з них – Мелвін Гурвіц 1925 року народження, виріс і вступив до коледжу, але 1943-го був призваний до армії, пройшов підготовку в центрах армійської авіації і з 1944 року воював стрільцем-радистом на B-17 «Літаюча фортеця».

Його 493-а бомбардувальна група входила до 8-ї «Могутньої» повітряної армії США. Бомбардувальник Мелвіна Гурвіца B-17 отримав жартівливе прізвисько «Дезорганізована плутанина» та здійснив 4 бойові вильоти. Взимку-весною 1945 року літак Гурвіца доставляв продовольство голодуючим жителям Голландії та повертав із Австрії французьких полонених. Повернувшись до США, екіпаж розпочав тренування на B-29 для продовження війни з Японією, але незабаром війна закінчилася.

Мелвін Гурвіц щасливо створив сім’ю, яка й зараз оточує його любов’ю. У березні 2024 року він відзначив 99-ий день народження польотом на бойовому літаку часів своєї юності.

Вчора, на 80-річчі висадки союзників у Нормандії 6 червня 2024 року, єврейського орденоносця Мелвіна Гурвіца вітали лідери всіх країн Заходу. Він тиснув їхні руки, але коли його коляску підкотили до президента України Зеленського, Гурвіц спробував не потиснути, а поцілувати його руку. Зеленський миттєво відсмикнув руку і сам опустився навпочіпки перед ветераном.

Мелвін сказав: «Ти врятував твій народ!» – «Ні, ні, це ви врятували Європу!» – відповів Зеленський. «Я молюся за вас!» – сказав син єврейських емігрантів із Вітебська онукові єврейського фронтовика з Кривого Рогу».

Фото з FB-сторінки Shimon Briman

Зреферував Євгеній Захарчук,

науковий працівник (за сприяння ГО “Україна-Європа-Світ”)

09.06.2024

Схожі публікації

Залишити коментар