Зараз правильний час, щоб робити конкретні кроки в процесі вступу України та Молдови до ЄС, – міністр уряду Чехії Дворжак

від Стожари

Вступ України до Європейського Союзу сприятиме посиленню її обороноздатності. Партнерство з ЄС забезпечить Україні доступ до сучасних оборонних технологій, спільних військових навчань та стратегічних ресурсів. Це стане важливим чинником у протистоянні агресії з боку людиноненависницької Росії та забезпечить стабільність на східному кордоні ЄС.

Інтеграція України до ЄС створить кращі умови для української діаспори та вимушених мігрантів, які опинилися за кордоном через військові дії московитів. Українці отримають можливість легше інтегруватися в європейське суспільство, зберігати зв’язок з батьківщиною та сприяти її відбудові. Це також сприятиме зміцненню культурних і соціальних зв’язків між Україною та іншими країнами Європи, що має важливе значення для стабільності та процвітання регіону.

Міністр європейських справ уряду Чехії Мартін Дворжак ініціював лист із закликом до бельгійського головування в Раді Європейського Союзу сприяти прогресу в переговорах про вступ України та Молдови до ЄС. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ČTK.

Листа, ініційованого чеським міністром на ім’я міністерки закордонних справ Бельгії Аджі Лябіб, підписали ще 11 держав-членів Євросоюзу: Швеція, Фінляндія, Литва, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Естонія, Латвія та Словаччина. Підписанти високо оцінюють «кроки, зроблені бельгійським головуванням в ЄС у процесі вступу України та Молдови до ЄС», та наголошують на необхідності мотивувати обидві країни шляхом поступової інтеграції в політику і програми ЄС до повноправного членства.

Вони додають, що Рада ЄС повинна «не пізніше» червня затвердити переговорні рамки для України та Молдови, що дозволить скликати міжурядові конференції з обома країнами до кінця цього місяця. «Я вважаю, що зараз правильний час для того, щоб рухатися вперед і робити конкретні кроки в процесі вступу України та Молдови до ЄС», – підсумовує в листі чеський міністр Дворжак.

Принагідно нагадаємо, що посол ЄС у Києві Катаріна Матернова також вважає, що Україна готова розпочати переговори про вступ до Євросоюзу.

Схожі публікації

Залишити коментар