Не треба розмовляти з людьми, які виїхали з країни, нібито вони зрадники або злочинці, – віцепрем’єр-міністр І. Верещук

від Стожари

Системна і ефективна комунікація з українцями, котрі вимушено покинули свою країну через геноцидну війну з терористичиною Росією, діаспорою має ґрунтуватися на наданні їм підтримки та орієнтації в новому середовищі. Це включає в себе доступ до інформації про доступні ресурси, послуги та можливості, а також допомогу в подоланні мовних та культурних бар’єрів. Важливо надавати українству чіткі та практичні поради щодо вирішення їхніх нагальних проблем, таких як пошук житла, роботи, освіти та медичної допомоги. Також має бути надано всебічне сприяння, включаючи юридичну та психологічну допомогу, щоб допомогти їм адаптуватися до нового життя.

Відчуття підтримки з боку України стане потужним стимулом для українських мігрантів та діаспори повернутися додому після закінчення війни. Чітка та прозора комунікація про плани відбудови країни, економічні можливості та доступні ресурси для реінтеграції буде ключовою для залучення українців до процесу відновлення. Надання їм можливості брати участь у прийнятті рішень щодо майбутнього України ще більше зміцнить їхню рішучість повернутися додому.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала не вибудовувати комунікацію із українцями, які виїхали з країни, на залякуванні. Про це Верещук закликає у Telegram.

«Так, зараз багато українців перебувають за кордоном. Так, багато з них із різних причин не хочуть або не можуть зараз повертатись. Так, серед них багато чоловіків, які бояться мобілізації.

Не буду давати рецепти, що робити, щоб люди поверталися. Але, можу сказати, чого зараз робити точно не варто. Це я звертаюсь до колег по владі та інших політиків.

Не треба розмовляти з людьми нібито вони зрадники або злочинці. Не треба погрожувати людям різними заходами, особливо навколо їхніх документів.

Усе це я кажу не тому, що я така добра. Дивіться прагматично. Такі публічні заяви або кроки реально користі не дадуть».

За словами І. Верещук, «ніхто не повернеться, тому що злякався або тому, що совість заїла». Тож кожна така публічна заява, на думку віцепрем’єрки означає певну кількість українців, які вирішать будувати майбутнє своє та своїх дітей не в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар