Кремль активізував диверсії та пропаганду на Заході напередодні виборів в ЄС

від USCC УЦБС

Весною 2024 року росія посилила наступ  не лише на українсько-російському фронті, а й гібридні атаки проти західних союзників України. Зволікання із наданням західної військової допомоги та відсутність єдиного бачення щодо адекватної відповіді агресору, який відкрито озвучує погрози західним державам, послало  ще один сигнал кремлю про вразливість демократичних країн до російського гібридного впливу. 

Європейські країни рапортують про збільшення випадків диверсій, кібератак та підпалів, що можуть загрожувати безпеці їхніх громадян. Так, на початку березня швейцарська розвідка (Nachrichtendienst des Bundes NDB) повідомила про збільшену активність російської агентури в Європі та наголосила, що наразі від них існує «найбільша загроза». А у травні глава Центру урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) заявила, що росія готує «фізичні атаки» проти Заходу, оскільки британські та американські співробітники спецслужб викрили подвійну загрозу з боку москви та Пекіна.

В українській воєнній розвідці зауважили, що росія не припиняла розбудовувати власну мережу за кордоном, їхня мета не лише дестабілізація діяльності, а й вплив на уряди країн ЄС.

“Метою цієї діяльності є дестабілізація ситуації в євроатлантичній спільноті, в окремих країнах, вплив на уряди цих держав, дискредитація України та послаблення проукраїнської коаліції і в цілому послаблення всього вільного демократичного світу”

заявив представник ГУР МО України Андрій Юсов.

Й дійсно, лише за весну 2024 року західні країни зіштовхнулися з цілою низкою кібератак та диверсій, які пов’язують з росією.

Зокрема, у Великій Британії було заарештовано кількох чоловік із звинуваченням у плануванні підпалів бізнесу, пов’язаного з Україною. Один із затриманих причетний до російської  терористичної організації «Група Вагнера», його звинувачують у вивченні та розвідці об’єктів, а також у спробі вербування осіб для іноземної розвідки. Міністр внутрішніх справ країни повідомив, що у відповідь на “злочинну діяльність” росії Велика Британія вижене російського аташе з питань оборони, “який є незаявленим офіцером військової розвідки”, введе обмеження на дипломатичні візи, а також Лондон позбавить статусу дипломатичних кілька пов’язаних з росією об’єктів у країні.

Поліція Німеччини заарештувала у Баварії двох підозрюваних у шпигунстві на користь росії, один з них – росіянин німецького походження – належав до терористичної організації «днр». Затримані шпигували за американськими базами та планували диверсійні операції для підриву військової допомоги Україні. 

Естонія викликала главу російського посольства через перешкоди сигналам GPS у Балтійському регіоні, що впливають на навігаційні системи літаків.

ЗМІ Чехії, посилаючись на джерела у спецслужбах, повідомили про виявлену проросійську пропагандистську мережу, що мала на меті вплинути на вибори в ЄС та підтримку України. За їхньою інформацією, політики з низки європейських країн отримали гроші від Voice of Europe для поширення потрібних Кремлю наративів. Чехія вважає, за цим стоїть близький то путіна проросійський олігарх Віктор Медведчук. Після даної інформації розслідування про можливе втручання у майбутні вибори Європейського парламенту розпочала і прокуратура Бельгії, де спецслужби також знайшли російський вплив. Тож 17 квітня лідери ЄС вирішили створити тимчасову кризову робочу групу для моніторингу та обміну інформацією щодо можливих втручань росії у європейські вибори.

Групу APT28 також звинуватили у кібератаках, спрямованих проти країн ЄС та європейських партій, зокрема, у спробі зламу електронної пошти керівництва Німецької соціал-демократичної партії напередодні виборів до Європарламенту.

«Зловмисна кіберкампанія демонструє безперервну безвідповідальну поведінку росії в кіберпросторі, націлюючись на демократичні інститути, державні установи та постачальників критичної інфраструктури в ЄС та за його межами.Така поведінка суперечить нормам ООН щодо відповідальної поведінки держав у кіберпросторі», – йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті Європейської ради 3 травня 2024 року.

Враховуючи попередню інформацію, доволі підозрілою стала серія масштабних пожеж, які сталися у травні у Польщі, а також пожежі у Німеччині та США. 20 травня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про 9 підозрюваних “заарештованих і звинувачених у безпосередній участі в диверсійних діях у Польщі на запит російських служб”.

У Німеччині мова йде про небезпечну пожежу на підприємстві Diehl Metal Applications корпорації Diehl. Їхня компанія Diehl Defence – відомий виробник зброї, зокрема систем IRIS-T, що передавалися для підсилення протиповітряної оборони України. Ще раніше, у квітні, пожежа сталася на заводі Scranton Army Ammunition Plant з виробництва боєприпасів у США, які також постачаються до України.

Така активність росіян викликає занепокоєння, адже 2024 рік – час великих виборів як в країнах ЄС так і в США. Крім того, незважаючи на ставлення різних міжнародних політиків до війни в Україні, події на найбільшому фронті у Європі впливатимуть також і на загальносвітову безпеку. Враховуючи історії із замахами на вбивство та втручання росії у політичні процеси на заході, є вірогідність, що москва і цього разу застосує інструменти гібридної війни для впливу на вибори та на громадську думку. Для цього у Москви є достатній досвід, ресурси і лобі у вигляді проросійських організацій та політиків. Тож потрібно не лише моніторити активність росіян у інформаційному просторі, а й перевіряти діяльність російських організацій та бізнесу в країнах ЄС. Зокрема, низка російських установ, такі як Россотруднічєство “Рускій дом”, що вже підозрювались у поширенні кремлівської пропаганди та фейків, досі працюють у деяких країнах Європи, хоч їхня діяльність обмежена. 21 травня глава Россотруднічєства заявив, що ЄС розпочав блокувати їхні рахунки. Тож робота йде.

Матеріал було опубліковано на Euromaidan Press

Схожі публікації

Залишити коментар