У Музеї української діаспори відкрилася експозиція «Я вернусь до своєї Вітчизни…» присвячена 25-й річниці його заснування

від Стожари

З нагоди 25-ї річниці з дня заснування Музею української діаспори відкрилася експозиція «Я вернусь до своєї Вітчизни…». На виставці представлені роботи з фондів Музею української діаспори, Національного Художнього музею України та приватних колекцій.

На виставці представлені рідкісні експонати – особисті речі та документи Гетьмана Павла та Гетьманича Данила Скоропадських, останнього Президента УНР в екзилі Миколи Плав’юка, героя російсько-української неоголошеної війни Маркіяна Паславського. Унікальні артефакти та світлини розповідають про побут українських біженців в таборах переміщених осіб, висвітлюють роботу Світового конгресу українців та Пласту, діяльність Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця.

Уперше в просторі Музею української діаспори експонується цілісна збірка живопису та графіки членів Об’єднання Мистців Українців в Америці, активних учасників українського художнього життя в США.

Виставка триватиме до 31 грудня 2024 року.

У музеї повідомили, що “попри відсутність світла й тривоги – встигли. Всі експонати зайняли своє місце в восьми залах…

Музей відчинив свої двері 29 травня 1999 року, але його біографія почалася з відділу культурної спадщини Музею історії міста Києва. Саме до цього відділу надходили перші подарунки до нашої колекції – від художників Олекси Булавицького, Катерини Кричевської-Росандіч та Людмили Морозової зі США.

Ми любимо, збагачуємо і плекаємо свою збірку, адже за кожним музейним предметом постає велика історія. Які щемливі емоції, наприклад, викликає сюжет про грудку української землі, що її привезли в еміграцію Голові ОУН Андрію Мельнику! Пізніше її передали наступному очільнику ОУН Миколі Плав’юку, а в наші дні скринька з грудкою землі посіла чільне місце в музейній експозиції.

За чверть століття в музеї побувало багато гостей. Особливо емоційною була зустріч із великою родиною Маркіяна Паславського, яка у 2019 році приїздила до музею зі США на відкриття виставки «Нью-Йорк-Іловайськ: вибір», присвячену герою російсько-української війни на позивний Франко. З далекої Австралії у 2017 році прилітав на відкриття виставки «Художники-амбасадори. Українська Австраліана» і Павло Кравченко – син українсько-австралійського мистця й визначного культурного діяча Петра Кравченка.

З-поміж особливо значущих командних перемог за цей час відзначимо дві: створення нової постійної експозиції у 2021 році та відкриття віртуального музею diaspora.com.ua у 2022 році. Напередодні повномасштабної війни запрацювала масштабна експозиція, яка розкриває історію і здобутки представників трьох хвиль еміграції. А вже під час великої війни ми розробили сайт, на якому наразі викладено 530 оцифрованих предметів та представлено 91 ім’я видатних українців в екзилі.

Після початку повномасштабного вторгнення наш музей одним із перших у місті відчинив свої двері для відвідувачів. У час, коли наші колеги – історики Назар Розлуцький і Євген Шпаргало – боронять Україну, ми продовжуємо відкривати маловідомі сторінки історії нашого народу, особливо повчальні й актуальні зараз.

За 25 років ми створили десятки музейних виставок, якими пишаємося. Сьогодні пригадаймо одну: Міжмузейний проєкт до 95-річчя українсько-американської художниці Катерини Кричевської-Росандіч «Дороги. Strassen. Roads», який ми здійснили у 2021 році, буквально за кілька тижнів до смерті видатної мисткині, і, на щастя, встигли розповісти їй про цю подію.

Колектив музею наголошує, що окрім колекції, їхня найбільша цінність – партнери, друзі, однодумці та меценати з усього світу. “Ми над усе цінуємо довіру до музею, до нашої команди і дякуємо кожному, хто був із нами ці чверть століття. А особливо – нашим дарувальникам із України, США, Канади, Франції, Австралії, Аргентини й багатьох інших країн. У день нашого народження ми, без зайвої скромності, хочемо наголосити: найкращим подарунком до ювілею музею буде рідкісна книга, видана в діаспорі, твір українського мистецтва, створений в екзилі, чи історична світлина або документ”.

Редакція Стожари відає колектив Музею української діаспори з 25 річчням з дня заснування. Зичимо розвитку, зростання, втілення сміливих творчих задумів і мистецьких проектів заради збереження, і справжнього відкриття багатогранної української культури. Дякуємо за багаторічну співпрацю!

Схожі публікації

Залишити коментар