В Україні презентовано першу в історії Комунікаційну стратегію Україна – держави Латинської Америки і Карибського басейну

від Стожари

In Ukraine, the first ever Communication Strategy Ukraine – Latin America and the Caribbean was presented

Співпраця з країнами Латинської Америки та Карибського басейну відкриває для України нові ринки збуту для своїх товарів та послуг, а також доступ до нових джерел сировини та енергоресурсів. Взаємовигідний розвиток співпраці може стимулювати інвестиції в українську та латиноамериканську економіку, а також сприяти реалізації спільних проектів в різних сферах, таких як сільське господарство, промисловість, ІТ-галузь, інфраструктура та енергетика.

Розвиток культурних зв’язків з латиноамериканськими країнами дасть можливість українській діаспорі та мігрантам, які вимушено виїхали з країни через геноцидну війну варварської Росії, зберегти свою культурну ідентичність та відчуття єднання з Батьківщиною.

Важливо зазначити, що розвиток взаємовигідних стосунків між Україною та державами Латинської Америки і Карибського басейну не лише відповідає інтересам України, але й може суттєво допомогти у вирішенні багатьох актуальних проблем, з якими стикаються країни обох регіонів.

28.04.2024 у приміщенні Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України відбулася презентація публічної частини комунікаційної стратегії Україна – держави Латинської Америки та Карибського басейну. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступів із вступною промовою, в якій відзначив важливість створення комунікаційної стратегії для зміцнення звʼязків із державами Латинської Америки та Карибського басейну, інформує Урядовий портал.

В Україні презентовано першу в історії Комунікаційну стратегію Україна – держави Латинської Америки і Карибського басейну

Д. Кулеба наголосив: «Підготовка таких ґрунтовних документів вже традиційно для МЗС — це інклюзивний процес, який об’єднує не лише державних та політичних стейкхолдерів, але й експертну спільноту та медіа. Для нас усіх, представників різних сфер, Латинська Америка і Карибський басейн — один з ключових нових горизонтів у 2024 році й надалі. Ми докладемо всіх зусиль, щоб наша співпраця стала рушійною силою для взаємного розвитку та процвітання». Глава МЗС додав, що нині закладаються підвалини довгострокової та системної політики, яка зробить нашу державу значно сильнішою на міжнародній арені, а українську дипломатію робить справді глобальною. «Саме такою ми бачимо роль нової України в новому світі: бути лідером, субʼєктом, впливовим гравцем», — додав Міністр.

В рамках заходу відбулися дві панельні дискусії, на яких провідні фахівці обговорили параметри стратегії та шляхи її втілення. Під час першої панелі «Нові горизонти України в Латинській Америці та Карибському басейні» заступник Міністра закордонних справ Ірина Боровець окреслила візію політичної присутності та стратегічних комунікацій України у майбутньому в цьому регіоні. Ірина Боровець зазначила, що вже давно існує план об’єднання комунікаційних зусиль представників України на різних рівнях. «Ми вже давно плануємо створення екосистеми громадського, державного та міжурядового рівнів, аби рухатися не паралельно, а спільно підсилювати одне одного. Це допоможе нам ефективніше комунікувати та планувати спільні дії», — підкреслила заступник Міністра.

Перший заступник Голови ВРУ Олександр Корнієнко зробив акцент на досягненнях міжпарламентського діалогу, а науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань розповів про внесок громадянського суспільства у розвиток відносин з державами регіону. Директор департаменту публічної дипломатії та комунікацій МЗС Вікторія Ляліна-Бойко представила детальніший аналіз елементів Комунікаційної стратегії та їхньої важливості.

Під час другої панелі заступник директора третього територіального департаменту МЗС Ігор Тумасов, генеральний директор Українського Інституту Володимир Шейко, директор програми «Латинська Америка і Карибський басейн» Ради зовнішньої політики «Українська Призма» Наталія Шевченко та радник із комунікацій Міністра закордонних справ Георгій Тихий проаналізували перспективи і нові шляхи стратегічних комунікацій між Україною та країнами регіону.

У події взяли участь представники дипломатичного корпусу України та латиноамериканських держав, діячі громадянського суспільства, експерти, журналісти, громадські лідери у сфері міжнародної політики та комунікацій. Документ, строк дії якого охоплює трирічний період (2024-2026 роки), спрямований на поглиблення та розширення комунікаційних звʼязків України з державами регіону.

Стратегія містить глибинний аналіз медіаландшафтів країн Латинської Америки і Карибського басейну, ґрунтовний аналіз антиукраїнських наративів, що поширюються в регіоні та інструменти з протидії дезінформації. Документ чітко визначає ключові наративи та детальні рекомендації щодо стратегічних комунікацій України. Стратегія є дорожньою картою ефективної взаємодії з кожною країною-партнером. Особливу увагу було приділено субрегіональним та міжрегіональним інтеграційним об’єднанням, велика кількість яких визначає унікальність цього регіону. Захід відбувся за підтримки МЗС України у партнерстві з Міжнародним фондом «Відродження».

Схожі публікації

Залишити коментар