Антиукраїнські акції російських провокаторів в Європі: Цього разу Український дім у Варшаві розмалювали провокативними написами 

від Стожари

У ніч на 22 травня невідомі розмалювати стіни Українського дому у Варшаві написами «Нам потрібні вибори!» українською і польською мовами. Представники організації одразу ж звернулися до поліції. У фонді переконані, що написи є частиною ворожої пропагандистської діяльності.

Написи зроблені чорною фарбою за допомогою трафарету «Нам потрібні вибори» з’явилися в ніч на 22 травня на дверях Українського дому у Варшаві (вулиця Заменгофа, 1 / Zamenhofa 1). Працівники фонду одразу ж звернулися до поліції, яка зафіксувала інцидент та розпочала слідство. «Написи мають політичний зміст і є частиною інформаційно-психологічної діяльності, спрямованої на спробу поставити під сумнів легітимність української влади та посіяти ворожнечу поміж представниками української спільноти в Польщі», – коментують інцидент у фонді.

«Це загальноєвропейська акція, оскільки в Німеччині зʼявилися ідентичні написи на могилі лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери у Мюнхені. Це також свідчить про те, що в Польщі працюють поплічники Кремля. Ми повідомили про це поліцію і закликаємо польську владу протидіяти російським провокаціям та їхнім агентам у Польщі» – написала голова правління Фонду «Український дім» Мирослава Керик.

В організації також застерігають представників української спільноти у Польщі перед іншими можливими проросійськими провокаціями та різними формами активності ворожої пропаганди і заявляють, що Український дім залишається вірним переконанню, що президентські вибори в Україні під час війни неможливі, а чинний Президент України залишатиметься легітимним головою держави до наступних виборів.

«Місце було обрано з одного боку досить прицільно, бо наші співгромадяни часто приходять у приміщення, що розташоване на вулиці Заменгофа, тобто можуть побачити “послання”. А з іншого боку – вибір місця свідчить, що виконавець, скоріш за все, не до кінця знає життя української громади у Варшаві. До нашого відділу на вулиці генерала Андерса приходить значно більше людей (саме там знаходиться Центр підтримки Українського дому і, зокрема, консультаційний пункт – ред.), але про нього менше інформації на гугл-картах», – пояснює у коментарі виданню «Наш вибір» представник відділу моніторингу і адвокації Українського дому Олександр Пестриков.

Він зазначає, що інцидент з одного боку був очікуваний, адже Фонд імені Стефана Баторія менше ніж добу тому підготував комунікат про можливі російські інформаційно-психологічні впливи. З іншого боку навіть для підготовлених осіб інцидент став несподіванкою, адже, як говорить Пестриков, ніхто не очікував, що діяти будуть так швидко. «Подібні написи зафіксували і в Німеччині. Судячи з фото, навіть трафарет подібний, а це ще раз підтверджує, що це не прояв якихось низових процесів, а спланована акція», – говорить Пестриков.

Схожі публікації

Залишити коментар