Як українська діаспора підтримує Глобальний саміт миру

від Стожари

Глобальний саміт миру, який відбудеться в Швейцарії у червні 2024 року, має стати платформою для досягнення стійкого та справедливого миру в Україні на основі принципів Статуту ООН. Це життєво важливо для припинення жорстокої війни, яку розв’язала імперська терористична Росія, та пом’якшення її руйнівних наслідків для мільйонів людей. Успіх саміту стане кроком до створення безпечної та вільної України, а також до захисту міжнародного правопорядку.

Українська діаспора по всьому світу відіграє важливу роль у мобілізації підтримки Глобального саміту миру. Зусилля діаспорян з інформування про війну в Україні, заклики до дій та збір коштів на допомогу є неоціненними. Успіх саміту багато в чому залежить від активної участі та єднання української громади за кордоном.

Підтримка Глобального саміту миру – це не лише питання солідарності з Україною, це також питання захисту міжнародного правопорядку та майбутнього світового порядку. Це можливість для цивілізованого світу об’єднатися та чітко дати зрозуміти, що агресія та порушення міжнародного права не мають місця у XXI столітті.

Світовий конгрес українців (СКУ) розпочав адвокаційну кампанію, щоб підтримати Україну напередодні критично важливого Глобального саміту миру. Захід запланований на 15-16 червня 2024 року на курорті Бюрґеншток неподалік міста Люцерн, що у Швейцарії.

СКУ закликає українські громади по всьому світі звернутись до своїх урядів та лідерів із пропозицією взяти участь у зустрічі, яку спільно організовують Швейцарія та Україна. Для цього розроблено зразок листа, який громади зможуть використовувати, а також коротку довідку про цей захід.

«Ми закликаємо уряд кожної миролюбної країни світу долучитись до Глобального саміту миру, а наші громади – переконатись, що високі представники їхніх країн будуть присутні у червні на критично важливому заході на курорті Бюрґеншток. Під час нашої нещодавньої зустрічі президент Володимир Зеленський наголошував наскільки важливим є цей саміт для закінчення війни і встановлення справедливого миру в Україні. Лише об’єднавши зусилля усього цивілізованого світу, зможемо зупинити російську державу-агресора!» – наголосив президент СКУ Павло Ґрод.

Мета Глобального саміту миру – створити форум для діалогу на високому рівні щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України відповідно до міжнародного права та Статуту ООН. Учасники саміту також зосередяться на обговоренні Української формули миру (інша назва – Формула миру Зеленського).

Запрошення для участі в Глобальному саміті миру розіслані понад 150 країнам та міжнародним організаціям світу. На 9 травня 2024 року участь у Глобальному саміті миру підтвердили лідери Бельгії, Данії, Іспанії, Кабо-Верде, Латвії, Литви, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Словаччини, Франції та Фінляндії.

Російська Федерація участі у заході брати не буде – її запрошувати не планують. Однак РФ вже робить і робитиме усе можливе, щоб зірвати проведення заходу або переконати світових лідерів утриматись від участі у саміті.

Водночас, припинення російської військової агресії проти України і страждань її народу на основі справедливості та поваги до міжнародного права має вирішальне значення для стабільності та добробуту усього світу.

Схожі публікації

Залишити коментар