У поміч родинам загиблих українських героїв вийшов буклет підтримки

від Стожари

Стійкість українського суспільства під час війни з людиноненависницькою Росією є критично важливою для підтримки національної єдності, соціальної та психологічної стабільності, а також для збереження людського капіталу, що стане основою для відновлення країни в майбутньому. Війна в Україні з терористичною РФією – це не лише боротьба за свободу та демократію українського народу, але й боротьба за цінності та принципи, які лежать в основі вільного та справедливого світу.

Надання підтримки родинам загиблих і українських ветеранів сприяє соціальній і психологічній стабільності суспільства. Родини, які втратили близьких або чиї члени повернулися з фронту, потребують особливої уваги та допомоги для адаптації до нових умов життя. Соціальна підтримка, зокрема фінансова допомога, медичне обслуговування та психологічна підтримка, допомагають цим родинам подолати труднощі, зменшують стрес і забезпечують належний рівень життя, що, в свою чергу, знижує ризики соціальних напружень.

Громадською організацією «Громадський рух «Жіноча Сила України» у співпраці з Управлінням соціальної роботи з персоналом Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, за методичного супроводу представників Міністерства оборони, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства соціальної політики та за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» створено буклет «Родинам, які переживають втрату військового».

«Ми не можемо прибрати біль втрати, який проживають родини військових, але ми можемо зменшити емоційне навантаження, яке вони можуть мати, коли проходять через бюрократичні питання. Можемо це зробити разом з підтримкою на цьому шляху і для того, щоб допомогти родинам впоратися з цим викликом. Цей буклет є навігатором та інструкцією. Він містить в собі послідовність кроків, які один за одним в бюрократичному процесі може зробити член сім’ї загиблого військового для того, щоби отримати ті соціальні гарантії і пільги від держави, на які має право», – заявила директорка ГО «Громадський рух «Жіноча Сила України» Наталія Умеренкова на презентації буклету в Українському кризовому медіа-центрі. З 2022 року в цій організації працює платформа допомоги військовим і їхнім рідним – служба психосоціальної підтримки сімей захисників. Вона надає консультації як в телефонному режимі, так і через групи підтримки чи онлайн-сесії.

«За цей період ми мали змогу побачити ті точки напруги, коли звертаються родини полеглих захисників. Як психологи знаємо, що коли людина переживає втрату, вона перебуває в емоційній напрузі і тут страждають когнітивні функції, страждає увага і тому ця інструкція, я ку ми зробили, виглядає таким чином, що є нагадування, які треба зробити, і можна відмітити, що зроблено і що треба зробити далі», – додала Наталія Умеренкова.

Друкована версія буклету буде поширена в ТЦК та СП. Електронну версію поширять на сторінці громадської організації в соціальних мережах. Крім того, друковані версії також планується поширити в структурні підрозділи соціального захисту, адже вони допомагають родинам на різних ланках і ця допомога може бути ще кращою завдяки тому, що цей інструмент створено і в поміч тим, хто вже допомагає.

«Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки завжди є вхідною і вихідною точкою для будь-якого військовослужбовця, який приходить на військову службу, який залишає її, встаючи на облік, а також це якраз ота найперша точка дотику для членів сімей військовослужбовців, і в тому числі для родин загиблих військовослужбовців, які переживають втрату», – зазначив заступник начальника управління соціальної роботи з персоналом головного управління Генерального штабу збройних сил України Ярослав Калініченко. З його слів, коли людина отримує сповіщення про сумну новину, вона знаходиться не в тому стані, щоб свідомо і чітко усвідомлювати, що вона має зробити, які перші кроки, що вона наступне має зробити. І ця функція соціальної підтримки територіальних центрів якраз в цьому має спрацьовувати найефективніше.

«З метою спрощення процедури ми опрацювали питання щодо надання доступу нашим районним ТЦК та СП до відповідних реєстрів. Наприклад, до реєстру актів громадянського стану. Тепер маємо право зайти в цей реєстр, побачити, хто є членами сім’ї цього військовослужбовця. Маємо поінформувати цих членів сім’ї про їхнє право на отримання одноразової грошової допомоги. Після цього починається процес збору документів і оформлення їх до подання до Міністерства оборони України», – повідомив Сергій Кучеренко. Він пояснив, що кожний документ перевіряється, з’ясовуються всі необхідні підстави, опрацьовується протокол і виноситься на розгляд комісії. Вона приймає рішення щодо перерахування коштів через командування сухопутних військ і вони доходять до ТЦК та СП, а потім потрапляють на рахункові рахунки відповідних членів сімей. Перша виплата здійснюється у розмірі 1/5 необхідної суми. Далі ще 40 платежів проводяться впродовж наступного періоду.

Детальніше за покликанням на сайті «Громадського Простору» (https://www.prostir.ua/?news=krok-za-krokom-vyjshov-buklet-u-pomich-rodynam-zahyblyh-herojiv ).

Схожі публікації

Залишити коментар