Українські вимушені мігранти та біженці в Бургасі (Болгарія): сучасне співіснування освітніх культур

від Стожари

Як адаптувалися вимушені українські мігранти та біженці, котрі прибули у Бургас в пошуках прихистку після початку війни Росії проти України у лютому 2022? Як вибудовано навчання дітей українських мігрантів в школах та якою діяльністю українці Бургасу з числа вимушено переміщених в основному займаються? Ми, Людмила Куликівська та Олена Караваєва, члени Товариства «ЛЕЛЕКА» (Бургас, Болгарія, СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»), вважаємо доцільним про це та деякі аспекти життя українських мігрантів розповісти шановним читачам сайту української діаспори «СТОЖАРИ».

Українські мігранти та шукачі притулку, котрі вимушено прибули у Бургас після початку агресивної війни Росії у лютому 2022, одразу ж почали активно адаптовуватися до нових умов. Вони шукали можливості для працевлаштування, освоювали місцеві традиції та звичаї, а також вивчали мову і культуру місцевого населення. Багато з них знайшли роботу в різних галузях, таких як будівництво, послуги, торгівля тощо.

Стосовно дітей, то багато українських сімей активно залучають їх до навчання в місцевих школах, де вони навчаються разом із дітьми місцевого населення. Батьки, які розуміють важливість проблеми і недопущення втрати дітьми української ідентичності, організували, за підтримки общини міста, «Першу українську школу в Болгарії – Школу Святої Димитри у місті Бургас» (святої, життя якої ушановує болгарський та український народи). Зараз у нашій школі навчаються близько п’ятдесяти дітей, які представляють різні регіони України.

Керівники мерії м. Бургас (Болгарія) вітають українських дітей з початком навчання в українській школі, 2023 рік. Джерело: архів Товариства «Лелека» (СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»)

Навчання українських дітей в школах проводиться відповідно до місцевих норм і стандартів, проте часто виникають питання щодо мовної адаптації та інтеграції дітей українських мігрантів у шкільне середовище. Також, однією з головних проблем є певна втрата зв’язку українськими дітьми з рідною країною та українською культурою. Навчання іноземними мовами та поза українською освітньою системою вже призвело до того, що діти забувають раніше набутий рівень спілкування рідною мовою, назви міст, де вони народилися, і традиції (дошкільники та першокласники – яскравий тому приклад). Це негативно впливає на формування особистості та зв’язок з історичною спадщиною.

Основним завданням вчителів «Першої української школи в Болгарії – Школи Святої Димитри у місті Бургас» є виховання дітей в нових умовах та створення можливостей для них отримати якісну освіту рідною мовою та відповідно до українських традицій. Це допомагає дітям зберегти свою культурну та мовну ідентичність. Українські діти – це майбутнє України. Тому важливо надати їм можливість зберегти та розвивати свою українську ідентичність, навіть якщо вони навчаються за кордоном. Це не лише допоможе їм у особистісному розвитку, а й коли вони повернуться до своєї батьківщини після завершення війни.

Із гордістю зазначимо, що наші вчителі – це найкращі фахівці. Серед них директор школи Караваєва Олена (англійська мова), вчителі початкових класів Тіторова Тетяна, Решута Олена, Ткаченко Надія, Кумуржи Оксана, Гладир Галина (вчитель, психолог) та інші. Щодо навчальних підручників, ми мали задоволення отримати їх від українського Інституту модернізації змісту освіти. Шкільна бібліотека художньої літератури була сформована завдяки Асоціації «Бургас Україна», за що ми щиро вдячні.

Дефіцит батьківського часу для домашнього навчання дітей, у зв’язку з їхньою постійною зайнятістю в організації побуту в новій країні, також не сприяє всебічному розвитку дітей. Це створює проблеми не лише для дітей та їхніх сімей, але, вважаємо, й для майбутнього України в цілому. Українці в Бургасі переважно займаються різними видами бізнесу, торгівлею, вантажними перевезеннями, ресторанним бізнесом, відкривають виробництва, працюють в волонтерських організаціях, а також на будівельних об’єктах і в сфері послуг.

Мер Бургасу Димитр Николов вітає з відкриттям української школи в м. Бургас (Болгарія), 2023 рік. Джерело: архів Товариства «Лелека» (СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»)

Місцева влада ставиться до українських вимушених мігрантів доброзичливо, зі сприянням. У Болгарії існує державна програма щодо розміщення соціально незахищених людей на базах відпочинку. Велику підтримку здійснюють організації Червоного Хреста та Міжнародної організації біженців. Надаються курси з вивчення болгарської мови та діють психологічні програми з адаптації. Соціальні служби допомагають українцям із працевлаштуванням. Саме за підтримки Общини м. Бургас діє «Перша українська школа в Болгарії – Школа Святої Димитри у місті Бургас» (болг. – Школа «Света Димитра» в град Бургас), за що вся українська спільнота дуже вдячна. Місцева влада також сприяє включенню українських мігрантів у громадське життя міста, проводяться культурні заходи, ярмарки та фестивалі.

Відзначимо, що українська спільнота в Бургасі активно проводить заходи з підтримки своєї ідентичності, такі як святкування національних свят, організація культурних заходів та мовних курсів. Учні української школи в Бургасі святкують всі релігійні та державні свята, розмовляють на державній мові, вивчають історію України та її традиції.

Під час відкриття української школи члени ініціативної групи Л. Куликівська (у центрі) та О. Караваєва (перша праворуч). Джерело: архів Товариства «Лелека» (СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»)

Що стосується майбутніх проєктів для української спільноти Бургасу, то у цьому напрямі варто розглядати фінансову підтримку з розбудови українського культурного центру, організацію культурних обмінів та співпрацю з місцевими організаціями. Підтримка з боку української сторони має включати, на нашу думку, необхідність лобіювання і створення правової бази, яка підтримуватиме відкриття та функціонування україномовних шкіл поза межами України. Важливо також встановити партнерські відносини з місцевими органами влади країни перебування, шкільними адміністраціями та громадськими організаціями для підтримки відкриття україномовних шкіл. Це допоможе зміцнити стійкість і спроможність таких закладів.

Закони держав повинні гарантувати свободу вибору освіти та захист прав національних меншин. Проведення інформаційних кампаній та заходів з популяризації україномовної освіти може сприяти збільшенню інтересу до відкриття та підтримки таких шкіл у місцевих спільнотах. Держава Україна, окремі благодійні організації можуть надати фінансову підтримку для відкриття та підтримки україномовних шкіл за кордоном. Це включає в себе субсидії, гранти, навчальні посібники/підручники або інші форми фінансування. Важливо забезпечити професійну підготовку вчителів та адміністративного персоналу для україномовних шкіл, щоб гарантувати високу якість освіти та ефективне управління шкільними закладами.

Ці заходи можуть допомогти сприяти відкриттю україномовних шкіл не лише в Болгарії, а й у інших країнах Європейського Союзу та забезпечити можливість дітям зберігати свою культурну та мовну ідентичність в іншому середовищі. Існуюча пропозиція про навчання дітей українською мовою протягом половини навчального дня та мовою країни перебування протягом іншої половини дня – це чудовий спосіб зберегти та розвивати українську ідентичність у дітей, що проживають за кордоном. Цей підхід забезпечить дітям можливість навчання на рідній мові та, в той же час, інтеграцію в місцеве суспільство. Такий підхід до освіти може стати ефективним рішенням, яке задовольнить потреби як українських сімей, так і місцевих спільнот, та сприятиме збереженню та розвитку української ідентичності за кордоном.

Людмила Куликівська,

керівник ТОВАРИСТВА «ЛЕЛЕКА» (Бургас, Болгарія, СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»)

[email protected]

Олена Караваєва,

керівник «Першої української школи в Болгарії – Школи Святої Димитри у місті Бургас», член ТОВАРИСТВА «ЛЕЛЕКА» (СДРУЖЕНИЕ «СНЦ ЛЕЛЕКА»)

10.05.2024

Схожі публікації

Залишити коментар