Україна вимагає, щоб Міжнародний суді ООН визнав, що Кремль порушив антитерористичну угоду ООН

від Стожари

06.06.2023 групи адвокатів України та РФії вперше зустрілися у Міжнародному суді ООН з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії.

У листопаді 2022 року нідерландський суд заочно визнав двох росіян і одного українського сепаратиста винними у збитті пасажирського літака рейсу MH17, але Україна вимагає, щоб Міжнародний суді ООН визнав, що Москва порушила антитерористичну угоду ООН, надаючи кошти і зброю проросійським силам в Україні з 2014 року, повідомляє Reuters.

Колегія з 16 суддів Міжнародного суду ООН розпочала розгляд позову України про те, що Москва порушила антитерористичний договір ООН, оснастивши та профінансувавши проросійські сили, які збили лайнер, вбивши всіх 298 пасажирів та членів екіпажу. У цьому ж позові Україна також звернулася до Гаазького суду з проханням зобов’язати Росію припинити дискримінацію кримськотатарської етнічної групи в Криму, українському півострові, який Росія окупувала у 2014 році.

У вступному слові Посол України з особливих доручень Антон Кориневич прокоментував руйнування греблі Каховської ГЕС. «Росія не може перемогти нас на полі бою, тому вона обирає об’єкти цивільної інфраструктури, щоб спробувати примусити нас до покори. Тільки сьогодні Росія підірвала велику дамбу, що призвело до значної евакуації цивільного населення, екологічної шкоди і загрожує безпеці Запорізької атомної електростанції», – заявив Кориневич на слуханнях, охарактеризувавши дії Росії як «дії терористичної держави».

Адвокати з боку Москви намагалися домогтися закриття справи, стверджуючи, що суд не має юрисдикції. У березні 2022 року Росія бойкотувала слухання, які стосувалися запиту України про запровадження надзвичайних заходів в іншій справі Міжнародного суду ООН, в якій Київ протистоїть російській заяві про геноцид проти російськомовних в Україні. Київ називає цю заяву фальшивим виправданням російського вторгнення.

«(Росія) реалізує довгостроковий проект зі знищення прав і культури, які роблять Україну гордою, багатонаціональною нацією, зі знищення того, що робить українців українцями, і того, що робить кримських татар кримськими татарами», – сказав Гарольд Кох, юрист українського уряду.

Рішення Міжнародного суду ООН, найвищого суду ООН у спорах між державами, є обов’язковими до виконання, але не мають механізму примусового виконання.

Схожі публікації

Залишити коментар