Санкції проти Кремля: Китай витісняє росію з ринку Казахстану

від Стожари

Санкції проти Кремля, спричинені російською терористичною війною проти України, трансформують торгівлю в Центральній Азії. Заступник прем’єр-міністра Казахстану Серік Жумангарін заявив, що Китай невдовзі стане головним торговельним партнером, витіснивши з ринку росію.

Про це повідомляє Bloomberg.

Далі С. Жумангарін сказав, що до 2030 року обсяги торгівлі його країни з Китаєм затьмарять торгівлю Казахстану з Європейським Союзом, що складається з 27 країн, і питання кількох років, коли Китай наздожене в цьому головного партнера – росію. Минулого року товарообіг Казахстану з Китаєм зріс приблизно на третину і наблизився до 24 мільярдів доларів США. За даними казахстанського Бюро національної статистики, вона все ще відстає від обсягів торгівлі з росією, яка додала трохи більше ніж 6% у 2022 році, приблизно на 2 мільярди доларів.

Але навіть попри те, що Казахстан заявив, що дотримується обмежень, запроваджених як покарання за війну, він виступає проти очолюваної США кампанії санкцій, пише видання. Видно, що торгівля з росією зростає після нападу на Україну в лютому 2022 року, зазначає Bloomberg.

Ми не в периметрі санкцій і не підтримуємо їх, особливо проти наших основних торговельних партнерів. Але ми дотримуємося цих санкцій і будемо дотримуватися. І це суто економічна політика”, – сказав Жумангарін. “Усі групи санкційних товарів перебувають під моніторингом, – сказав Жумангарін.

Схожі публікації

Залишити коментар