Філантропія та благодійність: в чому різниця? 

Якщо написати в пошук гугла “Що таке філантропія?”, то він покаже низку статей про Есхіла та переліки людей чи компаній, що найбільше пожертвували грошей на благодійність. Але чи дійсно саме матеріальна пожертва є визначенням філантропії в сучасному її розумінні? Хіба це не теж саме, що й благодійність? 

Філантропія і благодійність мають спільну мету – допомогти тим, хто цього потребує, вони турбуються про “біль” суспільства. 

Але якщо благодійність це “пігулка знеболювального” – швидка допомога тим, хто перебуває в кризових ситуаціях, надання матеріальної підтримки та інші форми негайної допомоги. Тобто, благодійність має короткостроковий характер та спрямована на конкретну потребу. 

Філантропія визначає першопричини “болі” суспільства і бореться з ними. Це більш довга й систематична робота.Філантропи вкладають значні ресурси, такі як гроші, час, знання і контакти, у вирішення більших соціальних проблем та розробку тривалих рішень. Вони можуть створювати фонди або організації, фінансувати дослідження, сприяти освітнім ініціативам, впроваджувати програми соціального підприємництва та брати участь у розвитку громадського сектору.

Філантропія орієнтована на трансформацію суспільства та вирішення корінних проблем, зміну системних умов і підвищення якості життя в цілому. Вона може мати довгостроковий план дії та стежити за результатами своїх інвестицій.

Наприклад, Національна мережа розвитку локальної філантропії допомагає фондам громад, що входять до її мережі. Організація займається адвокацією інтересів українських благодійників в міжнародній площині. Це довготривалий процес, що допоможе закрити локальні пріоритети. 

Або робота з молоддю в Молодіжних Банках Ініціатив. Так, можна просто дати гроші громаді на велопарковку і тим самим закрити одну невелику задачу. А можна навчити молодь керувати проєктами, фандрейзити, працювати в команді, приймати ефективні фінансові рішення, надавати гранти, а найголовніше – навчити відповідальності й показати, що молодь важлива частина суспільства й вони багато можуть. Таким чином, формується свідома громада, яка не очікує, що хтось прийде і все за неї зробить, а сама знає всі інструменти як досягти тих змін.

Цікаво спробувати себе в ролі філантропа? Національна мережа розвитку локальної філантропії запрошує волонтерів, що хочуть себе спробувати у фандрейзингу та комунікаціях. Напишіть на пошту [email protected]   

Схожі публікації

Залишити коментар