Які професії будуть найбільш затребувані в Україні після війни

від Стожари

За даними дослідження “Як війна змінила мене та країну. Підсумки року” Соціологічної групи “Рейтинг” війна призвела до втрати роботи не менш як для третини працездатного населення. Особливо складна ситуація для переселенців й мешканців зон бойових дій: половина з них втратили свою роботу.

Загалом, війна терористичної РФії змусила багатьох українців шукати нове місце праці й нерідко в іншому населеному пункті країни чи взагалі за кордоном, і навіть змінювати професію. Які ж вакансії користуються попитом у воєнний час, та які будуть затребувані після закінчення війни?

У Центрі громадського моніторингу та контролю повідомляють, що у професійному розрізі структура вакансій суттєво не змінилась: професії, що були в попиті до війни, потрібні і сьогодні. Швець, електромонтер, сантехнік, електрогазозварник, пекар — такого роду вакансії у топі, адже за даними Державної служби зайнятості з січня по квітень 2023 року роботодавці найбільше шукали кваліфікованих робітників з інструментом (22% всіх поданих вакансій). На другій сходинці — робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (17%): водій, тракторист-машиніст, тракторист, токар, оператор заправних станцій та ін. На третьому щаблі популярності — пошук професіоналів (15%): вчитель, фармацевт, лікар, інженер, економіст, інженер з охорони праці, практичний психолог. Далі йдуть працівники сфери торгівлі та послуг, некваліфіковані працівники та фахівці, як от бухгалтер, медсестра, майстер виробничого навчання, механік, вихователь, асистент фармацевта, електрик дільниці. У мережі зазначають, що нині низький попит на робітників у сфері туризму та дозвілля.

Попри те, що війна ще триває, мережа рясніє прогнозами щодо професій, які будуть популярні по її закінченні. Зокрема, на сайті з пошуку роботи та працівників Work.ua оприлюднили аналіз щодо сфер та професій, які точно стануть у пригоді країні та де прогнозується зростання кількості вакансій. У списку: ІT, будівництво, архітектура, логістика, склад, медицина, фармацевтика, освіта, наука, роздрібна торгівля, сільське господарство, маркетинг, реклама, PR, безпека (кадри у правоохоронному та безпековому секторі, військові професії).

Усі професії, так чи інакше пов’язані з повоєнним відновленням країни: будівельники потрібні, щоб відновити чи відбудувати “з нуля” пошкоджену російськими військами інфраструктуру, а, приміром, працівники поліції у повоєнний період потрібні для посиленого захисту правопорядку. Більше роботи буде і для працівників у галузі транспорту та логістики.

“Після війни зросте попит на логістичні професії, починаючи від водіїв, операторів перевезень до працівників портів, транспортних терміналів. Це пов’язано з тим, що після закриття сполучення з Росією та Білоруссю Україна може успішно включитися у міжнародні транспортні коридори”, — зазначають фахівці українських центрів зайнятості.

Схожі публікації

Залишити коментар