В Україні випустили пам’ятну медаль, присвячену трагедії в Маріупольському драмтеатрі

Пам`ятна медаль `Маріупольський драмтеатр – місце невимовного болю` присвячена одній з найтрагічніших сторінок, що увійшла в історію жорстоких злочинів російської армії проти цивільного населення України випускається з 30 травня 2023 року.

У цей же день Національний банк України ввів у обіг пам’ятну монету «Павло Скоропадський».

Про це повідомили на сайті Нацбанку.

“Свідком злочину став Маріупольський драмтеатр, який навесні 2022 року заповнився не глядачами вистав, а сотнями маріупольців, котрі сховалися від російських бомбардувань. Але ворог, нехтуючи законами ведення війни, 16 березня цілеспрямовано скинув надпотужну авіабомбу на театр, під завалами якого загинули сотні людей – переважно жінок, дітей, літніх людей. Пам’ятаємо!”, – зазначили в Нацбанку.

На аверсі медалі розміщено: на дзеркальному тлі малий Державний Герб України та вертикальний напис УКРАЇНА (унизу ліворуч), рік карбування медалі – 20/23 (праворуч); у центрі на дзеркальному тлі абрису образу Божої Матері, яка тримає на розпростертих руках омофор, зображено неканонічний образ Богородиці, яка від горя і розпуки закрила обличчя руками, з під її долонь течуть сльози, що збільшуються донизу; угорі обабіч фігури на матовому тлі, що символізує руйнування міста, написи: МІСТО (ліворуч) МАРІЇ (праворуч); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

На реверсі медалі розміщено стилізовану композицію: на дзеркальному тлі, що символізує вибух авіабомби, під прицілом будівля театру, перед фасадами якої написано великими літерами російською мовою ДЕТИ, півколом написи – МАРІУПОЛЬСЬКИЙ (угорі ліворуч) ДРАМТЕАТР (унизу праворуч).

У цей же день, 30 травня, Національний банк України ввів у обіг пам’ятну монету «Павло Скоропадський». Вона присвячена 150-річчю від дня народження українського державного і політичного діяча, воєначальника, гетьмана України.

Нагадаємо, діти, які пережили жахливі події під час російської окупації  Маріуполя, разом із професійними кураторами Ukrainian Film School зняли власний короткометражний документальний фільм «Мрії дітей міста Марії».

Схожі публікації

Залишити коментар