Післявоєнну відбудову українські виробники будматеріалів мають можливість забезпечити на 100%, – дослідження USAID

від Стожари

Українські виробники мають всі можливості повністю забезпечити потребу України у будівельних матеріалах для відновлення після закінчення війни.

Про це заявив керівник напряму сталого економічного розвитку проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” Брайан Мілаковський, коментуючи дослідження “Локалізація відновлення в Україні”. Цей проєкт був профінансований USAID.

Українські виробники мають відіграти лідируючу роль у відновленні. В іншому разі Україна може отримати непід’ємній борговий тягар. Тут велику роль гратимуть зусилля українського уряду”, – сказав Мілаковський.

Згідно з даними дослідження, здійсненого ДП “Укрпромзовнішекспертиза” на замовлення USAID, станом на 01.11.2022 р. потреба України у будівельних матеріалах на відновлення інфраструктури та житлового фонду становить $62,6 млрд. 100% будівельних матеріалів на ці потреби, а це близько 250 найменувань товарів, можуть бути вироблені українськими підприємствами.

Крім того, згідно з дослідженням, у разі повного залучення українських виробників будівельних матеріалів до післявоєнного відновлення України на підприємствах галузі буде збережено близько 100 тисяч робочих місць, відрахування податків та зборів складуть $4,4 млрд., в тому числі у Пенсійний фонд – $1,5 млрд.

Зазначені перспективи стали можливими завдяки стійкості української економіки. “Українська економіка виявилася дуже стійкою. Все функціонує. Банки функціонують, не було жодної банківської втечі. На початку був величезний шок — мінус 30% (ВВП). Але ситуація стабілізувалася. Ця стійкість пов’язана з дивовижною стійкістю людей та їхньою здатністю знаходити рішення і продовжувати займатися бізнесом, переїжджати і таке інше. Це дуже і дуже вражає”, – сказала президент банку Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено Бассо.

Раніше ми повідомляли, що визначено шість українських населених пунктів, де відбудова проходитиме за новими принципами.

Читайте також: Відновлення України після російської агресії: спільно з партнерами і донорами розставлені пріоритети на 2023 рік

Схожі публікації

Залишити коментар