Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, почне працювати у серпні 2023

від Стожари

На Саміті Глав Держав та Урядів Ради Європи, що відбувся у Рейк’явіку 16-17 травня 2023 року, оголошено про створення Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України. Міжнародний реєстр збитків почне працювати вже у серпні 2023. Наразі триває процедура створення органів управління міжнародної організації, Договір про створення якої було підписано у Рейк’явіку 17 травня.

Ми вже перейшли від політичних декларацій до юридично зобов’язуючих документів. Власне, Договір, підписаний у Рейк’явіку — це документ, який покладає певні обов’язки на країн-підписантів”, — зазначила заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Зокрема, для управління цим механізмом вже створюються Секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків, а також Правління, яке верифікуватиме зібрані докази та включати заявки до самого реєстру. Конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників Договору, призначатиме виконавчого директора та прийматиме правила та процедури роботи Реєстру збитків.

На посаду Виконавчого директора, за словами Ірини Мудрою, може бути призначено лише запропоновану Україною кандидатуру. Крім того, свою кандидатуру Україна подає також до правління цього реєстру, а також — у конференцію сторін. Реєстр включатиме заявки всіх осіб-постраждалих внаслідок агресії РФ та доказову базу по цих заявках.

Наступним кроком має стати створення Компенсаційної комісії, яка матиме компетенцію розглядати такі заявки та призначати суми відшкодування збитків. “Плануємо, щоб на повну Реєстр запрацював з серпня цього року. До цього часу узгодимо всі кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації”, — повідомила Ірина Мудра.

Участь у Реєстрі є відкритою: після підписання Договору протягом невизначеного часу будь-які країни, які підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про репарації для України, можуть долучитися до нього.

Нагадаємо, у доповіді ЮНЕСКО зазначається, що війна Росії в Україні завдала збитків спадщині та культурним об’єктам країни приблизно на $2,6 мільярда.

Ми також повідомляли, що природа України є ще однією жертвою російської агресії. Війна згубно впливає на кожну складову довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Схожі публікації

Залишити коментар