На конференції «Road to Recovery» обговорили побудову євроколії із Закарпаття до Словаччини

У межах міжнародної конференції «Road to Recovery» обговорили прокладання євроколії від Ужгорода до Словаччини.

Про це пише Prozak.info. 

У словацькому місті Кошице 26 травня відбулася міжнародна конференція Road to Recovery, в якій взяли участь представники Європарламенту, уряду Словацької Республіки та України.

Зазначається, що серед спікерів панельної дискусії «Залучення місцевої влади до розробки та реалізації Плану відновлення: отримані уроки» був секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян, який представив пропозиції до плану Recovery щодо можливостей прямого залізничного сполучення між Ужгородом та словацькими сусідами.

«Пропоную Вашій увазі ідею для подальшого її обговорення на вищому міждержавному рівні. Вона може бути корисною для України,  Словаччини та інших європейських країн у разі її реалізації. Йдеться про можливості стикування української та європейської залізниць на території Закарпатської області», – зазначив пан Мелкумян.

Він запропонував прокласти відрізок вузькоколійки від міста Чоп до Ужгорода (близько 20 км), а тоді 15 км – до словацького міста Матовське.

За словами посадовця, завдяки реалізації пропозиції:

  • Словаччина та інші країни зможуть отримувати вантажі з Румунії, зокрема з порту, набагато коротшим шляхом, ніж зараз;
  • Україна зможе оптимізувати пасажирські перевезення завдяки прямому залізничному сполученню – відповідно зменшиться навантаження на українсько-словацькому кордоні;
  • «розвантажаться» автомобільні перевезення загалом по Україні та Словаччині;
  • гуманітарна допомога, яку Україні надає європейська спільнота, зможе надходити прямим залізничним сполученням.

Арсен Мелкумян також наголосив, що інтеграція України в європейський простір – це поступовий і трудомісткий процес. Однак він потрібний не тільки Україні, а і Європі. 

Нагадаємо, до 1970 року в країнах, що входили до складу СРСР, була єдина ширина колії – 1524 мм, а з 1970 року до початку 1990-х років усю інфраструктуру перевели на колію 1520 мм. Зараз в Україні промислово експлуатується саме така колія. А єдиний стандарт європейської колії складає – 1435 мм. (4 фути та 8,5 дюймів). Різниця між коліями – 8,5 см – суттєво зменшує швидкість руху. Тож, зміна в Україні залізничної колії під стандарт ЄС зробити залізницю швидкою та безпечною, а інфраструктуру – достатньою.

Ми також повідомляли, що нещодавно відбувся Всеукраїнський форум міської мобільності (26.04.2023), на якому представник Львівської міської ради Антон Коломєйцев повідомив, що на поточний момент будівництво залізничної колії європейського стандарту 1435 мм від українсько-польського кордону найбільш доцільне до станції Скнилів (Львівська обасть), оскільки це дозволить мати зв’язок з аеропортом та поєднати вантажні і пасажирські перевезення.

Читайте також, у Великобританії залізничний оператор Southeastern запустив поїзд із назвою «Дух України».

Схожі публікації

Залишити коментар