Цивільні особи похилого віку становлять третину жертв війни в Україні – з доповіді ООН

від Стожари

Унаслідок російського вторгнення літні люди в Україні опинилися перед непропорційно більшою загрозою смерті й поранень, а після переміщення вони не можуть отримати доступ до житла на рівних умовах із іншими, також і нагально необхідних в такому віці послуг й підтримки.

Близько третини цивільних осіб, убитих у перший рік розв`язаної Росією геноцидної війни проти України, або 1346 із 4187 задокументованих жертв, були старше 60 років. За даними ООН, ця кількість включає лише осіб, чий вік відомий, а реальна цифра значно вища. Близько чверті населення України – люди похилого віку. Про це йдеться у доповіді ООН, повідомляє Reuters

В одному з інцидентів, про які повідомляє ООН, що стався у селі Ягідне (Чернігівська обл.) в березні 2022 року 10 людей похилого віку загинули в результаті того, що російські військові тижнями утримували жителів у підвалі будівлі, яку перетворили на базу. Інші випадки загибелі літніх людей включають інциденти, коли особи з обмеженою рухливістю не змогли врятуватися від агресії російських військ. Наприклад, жінка близько 60 років з ампутованою ногою, яка згоріла живцем, коли її будинок загорівся після обстрілу в одному з населених пунктів України.

Через перешкоджання пересуванню жителів Херсона рашистами під час торішньої окупації міста кілька людей похилого віку з цукровим діабетом померли через відсутність доступу до ліків, йдеться у звіті.

Також ООН зафіксувала, що люди похилого віку дуже постраждали від відключень електроенергії через російські атаки на критично важливу інфраструктуру з жовтня 2022 року, в результаті чого багато людей опинились у пастці у своїх квартирах на верхніх поверхах, коли їхні ліфти зламалися. Крім цього, ООН заявляє, що літні люди по обидві сторони лінії фронту, відчувають труднощі з отриманням пенсій через збій поштових і банківських послуг, йдеться у звіті.

Схожі публікації

Залишити коментар