Нинішня Рада безпеки ООН не відповідає вимогам часу, потрібні реформи

від Стожари

“Нинішня Рада безпеки ООН не відповідає вимогам часу, потрібні реформи”, – генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш

Назріла необхідність реформувати як Раду Безпеки ООН, так і Бреттон-Вудську фінансову систему, щоб зробити їх відповідними до “реалій сьогоднішнього світу”. Про це заявив на пресконференції в Хіросімі генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, повідомляє Reuters.

Виступаючи на полях зустрічі лідерів Великої сімки в Японії, Гутерріш сказав, що обидва інститути (Рада Безпеки ООН та Бреттон-Вудська система) відображають глобальне співвідношення сил у 1945 році, а тому застаріли і потребують оновлення.

Глобальна фінансова архітектура застаріла, стала нефункціональною та несправедливою… Перед економічними потрясіннями, викликаними пандемією COVID-19 та російським вторгненням в Україну, вона не змогла виконати свою основну функцію глобальних гарантій безпеки, – сказав генсек ООН.

Нагадаємо, що Організа́ція Об’є́днаних На́цій (ООН) — глобальна міжнародна організація, заснована 1945 року. Декларованою метою діяльності організації є підтримання й зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвиток співробітництва між державами світу. Штаб-квартира розміщується в Нью-Йорку. Організація має офіси в Женеві, Відні, Найробі та Гаазі. Головними органами є Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років), Міжнародний суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.

У грудні 2022 року Україна розпочала кампанію щодо позбавлення Росії статусу постійного члена Ради безпеки та виключення її з ООН на підставі того, що Росія не проходила процедури вступу до Організації Об’єднаних Націй і просто узурпувала повноваження зниклого СРСР.

Схожі публікації

Залишити коментар