ЮНЕСКО відкриває у Львові культурний центр

від Стожари

Культура в часи війни є як ніколи вразливою, і це дуже добре розуміють у ЮНЕСКО. І саме у Львові ця організація вирішила реалізувати свій пілотний проєкт “Культура заради миру та стійкості: створення культурного центру у Львові”.

Про це повідомили 18.05.2023 на сторінці центру «РадіоГараж».

А для того, щоб зрозуміти, з якими викликами зустрічаються культурні інституції в умовах повномасштабної війни і яка саме підтримка та співпраця є найбільш актуальними сьогодні, представники Королівства Іспанія ініціювали неформальну зустріч з представниками інституцій культурного сектору Львова.

Подія відбулася у РадіоГаражі, а сам Культурний центр ЮНЕСКО відкриється у приміщеннях будівлі на вулиці Князя Романа, 6. Проєкт фінансується Іспанією та реалізовується у Львові за координації ЮНЕСКО, його вартість – півтора мільйони євро.

Хав’єр Фуентес Лєха (аташе з питань культури Посольства Іспанії в Україні) та Карлос Фернандез Родріґес (Іспанська агенція з міжнародного розвитку AECID) зазначили, що народ Іспанії солідаризувався у своїй підтримці України. Відповідно, є потреба у більшій підтримці України та промоції її культури в Іспанії. І саме тому майбутній Культурний центр стане таким дипломатичним посередником у цьому.

Представники Іспанії наголосили, що для них важливо не просто відкрити гарне приміщення, яке буде служити потребам культури протягом певного часу проєкту, а переконатись, що це місце стане стійким та успішним центром для залучення до співпраці та підсилення існуючих інституцій, митців, культурних акторів. Також учасники зустрічі визначали точки дотику між нашими організаціями і які локальні ініціативи та програми можуть отримати підтримку та підсилення від діяльності Культурного центру ЮНЕСКО у Львові.

Раніше ми повідомляли, що Міжнародна організація ЮНЕСКО виділила півтора мільйона доларів на відкриття Культурного центру ЮНЕСКО у Львові.

Нагадаємо, в доповіді ЮНЕСКО йдеться, що війна Росії в Україні завдала збитків спадщині та культурним об’єктам країни приблизно на $2,6 мільярда. Звіт, в якому містяться дані за перший рік війни, є спільною оцінкою, проведеною українським урядом, Світовим банком, Європейською комісією та ООН. ЮНЕСКО відповідала за присвячену культурі та туризму частину доповіді.

Схожі публікації

Залишити коментар