Українці з відповідним статусом можуть отримувати пенсію та державну допомогу вкраїні, де заразвимушено перебувають

від Стожари

Соціальні виплати українським громадянам повинні належно здійснюватися і в умовах воєнного стану. Зокрема, українці під тимчасовим захистом або зі статусом біженця відтепер можуть отримувати пенсійні виплати та державну грошову допомогу в тій країні, де зараз перебувають.

Зазначене передбачає постанова уряду № 328 від 18.04.2023, якою Кабмін врахував рекомендації уповноваженого Верховної Ради з прав людини Д. Лубінеця. Урядова постанова № 328 значно спростила умови отримання пенсій і для отримувачів соціальних виплат, які залишаються в Україні.

А саме, постанова запроваджує отримання пенсій і грошової допомоги за кордоном:

  • пенсійні виплати тепер можна отримувати міжнародними переказами через «Укрпошту», якщо оператор має для цього технічну можливість. Це уможливлює виплати пенсіонерам, які за кордоном не мають можливості відкрити поточний рахунок в українському банку;
  • заяву про виплату пенсії або грошової допомоги до Пенсійного фонду або органу соцзахисту дозволили подавати через установи уповноваженого банку в електронній формі. Завірити таку заяву необхідно подвійним електронним підписом – одержувача виплат і уповноваженого працівника банку.

Читайте також, як трудовим мігрантам отримати пенсію в Україні та за кордоном

Схожі публікації