В Музеї української діаспори в Києві триває перша персональна виставка Олени Овчиннікової

У Києві, в Музеї української діаспори, презентували першу персональну виставку Олени Овчиннікової під назвою «Memento Vitae».

Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації.

«Сьогодні ми відкриваємо художню виставку Олени Овчиннікової, киянки, котра народилася і багато років працювала тут. І навіть зараз, проживаючи довгий час за кордоном, вона передає нам свої прекрасні мистецькі твори. Тематика її робіт є дуже актуальною та відгукується у серці кожного українця», – сказала заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Ретроспектива «Memento Vitae» – перша персональна виставка Олени Овчиннікової на Батьківщині за роки незалежності. До експозиції увійшли понад 50 творів, створених художницею в Україні та в еміграції (США). Це живописні твори, акварелі, естампи та книжкова графіка.

На виставці представлена серія ліноритів «Люди з Верховини» (1959-1960), ескізи художниці до муралу в київському готелі «Інтурист», здійсненого в 1990 році. Також демонструється і низка робіт, на створення яких надихнуло художницю древнє село Халеп’я поблизу Трипілля та його мешканці. Кульмінацією виставки є серія «Декамерон», створена Овчинніковою у 2008-2020 роках у США і нещодавно передана до колекції Музею української діаспори в Києві.

«Пам’ятай про життя» – головний творчий девіз Бокаччо й Олени Овчиннікової. Це гасло вічне і сучасне. Під час чуми чи війни люди мусять знаходити в собі сили жити далі. І цитуючи Боккаччо: «…хто б їх зустрів по дорозі, сказав би, що смерть їх не візьме, а як, може, і скосить, то веселими», – говорить кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Підсуха.

Проєкт ставить на меті заново відкрити непересічну українську художницю, недооцінену і досі майже невідому на Батьківщині, вписати її ім’я та творчий спадок у літопис національного відродження українського мистецтва, що увійшов в історію як рух «шістдесятництва».

Виставка триватиме із 6 квітня до 11 червня у Музеї української діаспори.

Нагадаємо, Музей Метрополітен у Нью-Йорку перейменував картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні».

Схожі публікації

Залишити коментар