Путін у черзі в МКС Гааги? В цей час лідерів Косово вже судять у Гаазі

від Стожари

Поки керівник терористичної Росії Володимир Путін ховається від Міжнародного кримінального суду (МКС) в одному зі своїх бункерів, у Гаазі за військові злочини судять колишнього президента Косово Хашима Тачі. У 1997-1999 роках він очолював Армію звільнення Косова (АОК), яка боролася за незалежність від Сербії. Звинувачення належать до того періоду.

Поряд із Тачі на лаві підсудних ще троє високопоставлених членів АОК, які також обіймали важливі політичні пости у мирний час – Кадрі Веселі, Якуп Красничі та Реджеп Селімі.

Суть звинувачень наступна. У обвинувальному висновку йдеться про те, що Тачі, Веселді, Салімі та Красничі несуть індивідуальну відповідальність за злочинні діяння, скоєні в ході збройного конфлікту в Косові. Їх звинувачують у тому, що вони спільно займалися злочинною діяльністю з метою одержання контролю над усім Косовом, залякуючи та усуваючи своїх противників у період з березня 1998 року до вересня 1999 року у самому краї та на півночі Албанії.

Шість пунктів обвинувального акту відносяться до злочинів проти людяності – переслідувань, тюремного ув’язнення, тортур, вбивств та насильницьких зникнень, а ще чотири пункти – до військових злочинів: незаконних арештів, жорстокого поводження, тортур і вбивств.

За версією звинувачення, жертвами цих дій стали сотні мирних жителів та осіб, які не брали активної участі у бойових діях. Прокурори заявили, що Тачі та його спільники проводили “чітку та явну політику переслідування колабораціоністів та передбачуваних зрадників, включаючи політичних противників”. Жертви часто ставали мішенню просто через зв’язок із Сербією, проте більшість жертв були етнічними албанцями, заявили прокурори.

Агресія РФії проти України є серйозним порушенням міжнародного права, росія має бути притягнута до відповідальності. Не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства.


Нагадаємо, у День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні, у Гаазі продемократична спільнота росіян вийшла на «Останній парад Путіна» де росіяни судили “путіна”.

Схожі публікації

Залишити коментар