Для розмінування України після війни з росіянами знадобиться орієнтовно 10 років

від Стожари

Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що міни та вибухонебезпечні предмети спричинили тільки серед дітей 75 жертв у період з 24 лютого 2022 року до 15 лютого 2023 року.

Станом на теперішній час, за даними державних органів, близько 30% території України, а саме 174 тис. км2 є потенційно небезпечними через замінування. В той же час Міністерство оборони України налічує 349 імовірно забруднених та забруднених територій, на половині яких розташовуються землі сільськогосподарського призначення. Очевидно, що така складна ситуація із замінуванням земель ставить суттєву загрозу роботі аграрного бізнесу, створює ризики для життя аграріїв, призводить до втрати інвестицій та можливостей для модернізації агросектору.

Сьогодні до гуманітарного розмінування залучені 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців, що працюють на усіх територіях, окрім зони ведення бойових дій та прилеглих до лінії зіткнення територій. Щодня спеціальні служби обстежують близько 70 га землі.

Зокрема, проводиться оперативне реагування на вибухонебезпечні предмети в житлових зонах, на об’єктах критичної інфраструктури, господарського призначення, до цих робіт залучаються урядові підрозділи – ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція – та гуманітарне розмінування, яке передбачає повне усунення усіх ризиків з гарантією якості розмінування, що виконується неурядовими сертифікованими операторами.

Ці та інші актуальні питання розмінування обговорили учасники зустрічі Комітету безпеки та захисту бізнесу Європейської Бізнес Асоціації на тему “Аграрний бізнес та розмінування земель: виклики та перспективи”, що відбулась 30 березня за участі Мінекономіки, Мінагрополітики, Міноборони, Укроборонпрому, представників бізнесу.

На розмінування України після війни, за оцінками низки експертів, може піти близько десяти років. Головний поточний виклик – розмінувати землі сільськогосподарського значення швидко і безпечно. Оскільки досвід подібного масштабу робіт у світі відсутній, то Україна має всі шанси стати передовим гравцем на глобальному ринку технологій розмінування.

Нагадаємо, українська діаспора та друзі України з понад 50 країн спільно передали 18 пікапів для ДСНС України. Автомобілі Fiat Fullback будуть використовуватися для підтримки роботи груп розмінування, які намагаються очистити міста та села від тисяч тонн смертельних вибухових пристроїв, залишених російськими військами.

Схожі публікації

Залишити коментар