У Чехії судитимуть вчительку, яка насаджувала учням російську пропаганду

від svit_admus

Вчителька школи в Празі на уроці чеської мови розповідала про “звірства” українців та говорила дітям російські пропагандистські наративи щодо “спецоперації в Україні”.

Про це повідомляє чеське видання Seznam Zprávy.

Вчителька Мартіна Беднаржова під час уроку в квітні минулого року замість викладання свого предмету зосередилася на розповіді про те, що в Бучі “ті загиблі – просто актори”, що “українці здирали шкіру з росіян у Донецьку й Луганську у 2014 році”, що “Україна почала ядерне озброєння”, а інформацію необхідно брати з конспірологічних веб-сайтів”, – пише видання.

Таким чином, на уроках Беднаржова схвалювала злочинне вторгнення військ РФ в Україну та поширювала військову пропаганду ворожої держави. Крім того, вчителька робила це “з очевидною домішкою антисемітизму”, адже розповідала, нібито Джорж Сорос якимсь чином контролює Чеське телебачення.

Учні 8-го класу не повірили в те, що їм розповідала Мартіна Беднаржова. Про її провину стало відомо завдяки 18-хвилинному відео, яке таємно записали школярі.

“Про це вчителька розповідала в класі, де на першій лаві сиділа дівчинка з України, яка там все це на власні очі бачила…” – підтвердила директорка школи Рената Редлова. За її словами, українська школярка-переселенка вже частково розуміє чеську мову, і слова вчительки могли завдати їй сильного морального болю.

Виправдовуючи свої слова, вчителька заявила, що “мета цього уроку полягала в тому, щоб учні вчилися орієнтуватися в доступній інформації, сприймати поляризацію суспільства та іншу думку як належне, що їм не загрожує, вміти працювати з цим і не засуджувати”.

Згодом вчителька вимагала покарати учня, який зробив запис уроку, однак директорка школи стала на бік учнів. Врешті-решт у травні Мартіна Беднаржова була звільнена. Влітку вона подала позов проти навчального закладу, стверджуючи, що її звільнення було незаконнним. Однак суд вирішив, що школа вчинила правильно.

Після розголосу справою вчительки зайнялася поліція. У січні 2023-го правоохоронці звинуватили її у запереченні, сумніві, схваленні та виправданні геноциду, що є кримінальним злочином. Тепер же слідчі завершили розслідування та пропонують притягнути її до відповідальності.

“27.03.2023 матеріали справи разом із поданням про звернення до суду передано прокурору. Наглядовий прокурор тепер детально ознайомиться з наданими документами та вирішить, чи буде він висувати обвинувальний акт у цій справі, чи розглядатиме справу в інший спосіб”, – повідомив речник міської прокуратури Праги.

Схожі публікації

Залишити коментар